#Actueel

Iran boos over ‘lelijke, achterlijke’ speech van Trump

20 september 2017

Een dag nadat de Amerikaanse president Donald Trump fel uithaalde naar de Iraanse regering, en zinspeelde op het beëindigen van het atoomakkoord, slaat de Iraanse president Hassan Rohani terug. Hij dreigt dat Iran de atoomactiviteiten op elk gewenst moment weer kan opstarten.

De woorden van Trump noemt hij ‘lelijk en achterlijk’. ‘De vooruitgang van mijn land zal niet worden geblokkeerd door schurkachtige nieuwkomers in de wereld van de politiek,’ sneerde Rohani tijdens zijn eigen speech tegenover de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

‘Chaos en geweld’ als exportproducten

‘De Iraanse regering maskeert een corrupt dictatorschap achter een vals uiterlijk van de democratie,’ zei Trump dinsdag, onder toeziend oog van de Iraanse VN-ambassadeur.

‘De grootste exportproducten van Iran zijn geweld, bloedvergieten en chaos. De slachtoffers die het meest lijden onder Iran, is de eigen bevolking.’ Met de eigen olieopbrengsten worden Hezbollah en andere terroristische groeperingen gefinancierd die ‘onschuldige moslims doden en hun vredelievende Arabische en Israëlische buren aanvallen,’ aldus Trump.

EU en Iran voor behoud van akkoord

Rohani wil het atoomakkoord, dat in 2015 onder de regering van president Barack Obama werd gesloten, behouden. Onder het akkoord belooft Iran nucleaire ontwikkelingen te staken in ruil voor het intrekken van internationale sancties. Wordt dat akkoord geschonden, dan zal Iran ‘besluitvaardig en resoluut reageren,’ aldus de Iraanse president. Trump noemde het akkoord dinsdag een ‘gênante vertoning’ voor de Verenigde Staten.

Trump zei woensdagochtend tegen journalisten dat hij de knoop heeft doorgehakt wat betreft het atoomakkoord, maar weigerde prijs te geven wat hij heeft besloten. Dinsdag zei hij nog dat hij geen beslissing had genomen.

Naast Iran willen ook de meeste Europese landen dat het atoomakkoord in stand wordt gehouden. De Franse president Emmanuel Macron reageerde het sterkste en sprak van een ‘fout’. Volgens hem is er niets mis met het akkoord.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.