Catalanen houden Spanje aan het lijntje

17 oktober 2017Leestijd: 2 minuten
De Catalaanse leider Puigdemont wil een dialoog - Foto: AFP

De Spaanse regering hoeft voorlopig niet te wachten op een nieuwe reactie uit Catalonië. ‘We komen donderdag niet met iets anders dan we maandag al hebben gegeven,’ zegt een woordvoerder van de Catalaanse autoriteiten dinsdag.

De regering in Madrid eiste eerder van Catalonië om uiterlijk afgelopen maandag opheldering te geven of de Catalaanse leider Carles Puigdemont vorige week onafhankelijkheid heeft uitgeroepen of niet. Bij gebrek aan antwoord, dreigde Madrid het Catalaanse regiobestuur over te nemen en Puigdemont buitenspel te zetten.

Dat gebeurde niet. In plaats daarvan kwam Puigdemont met een vage brief waarin hij vlak voor het gestelde ultimatum om een ontmoeting vraag met de Spaanse premier Mariano Rajoy. ‘De vraag was duidelijk. Het antwoord niet’, klaagde minister Rafael Catalá (Justitie). De Spaanse regering reageerde gefrustreerd, maar gaf Catalonië wel uitstel tot donderdag om met een reactie te komen.

Geen antwoord

De Spaanse regering eiste dat Puigdemont met een simpel ‘ja’ of ‘nee’ aangeeft of hij de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen. Dat heeft hij tot dusver nagelaten. Madrid legde hem een deadline op die donderdagochtend om 10.00 uur verloopt. Dinsdag al laat Catalonië weten dat het antwoord er niet gaat komen.

Het Spaanse Constitutionele Hof liet dinsdag weten dat de wetgeving achter het onafhankelijkheidsreferendum nietig is verklaard. Het Hof had de Catalaanse referendumwet al eerder bevroren, maar dat weerhield de autoriteiten in de deelstaat er niet van het referendum toch door te zetten.

Puigdemont wil ‘dialoog’

Puigdemont zegt dinsdag te willen overleggen over de situatie in Catalonië. De komende twee maanden moet wat hem betreft een dialoog plaatshebben tussen Spanje en Catalonië. Over wat hij nu precies heeft besloten, bespreekt hij niet. Zondag liet de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Juan Ignacio Zoido weten dat zijn land het helemaal heeft gehad met de Catalaanse radiostilte. ‘Het antwoord moet helder zijn. “Ja” of “nee”. Als hij weer met een ambigue antwoord komt, betekent het dat hij dialoog uitsluit en dus moet de Spaanse regering actie ondernemen.’ waarschuwde de minister. 

Bij een bijeenkomst van het Catalaanse parlement op dinsdag werd een onafhankelijkheidsverklaring ondertekend, maar Puigdemont ziet af van directe invoering. Hij wil eerst om de tafel om te onderhandelen. Woensdag vroeg de Spaanse premier  Rajoy het Catalaanse parlement al om opheldering over de vermeende onafhankelijkheidsverklaring. Rajoy beschuldigde Puigdemont van het zaaien van verwarring, en dreigde artikel 155 van de Spaanse grondwet in te roepen ‘Onze oproep – vooruitlopend op mogelijke maatregelen van de regering op basis van artikel 155. Daarmee kan de Spaanse regering de politieke autonomie van een deelstaat intrekken, wanneer die de wet heeft overtreden.