Catalonië

Spanje laat Puigdemont wegkomen met vage brief

16 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

De Catalaanse leider Carles Puigdemont riep maandag in een brief op tot overleg over de situatie in Catalonië, terwijl de Spaanse regering had geëist dat hij ondubbelzinnig zou ophelderen of hij de onafhankelijkheid had uitgeroepen. Madrid gunt hem nu toch meer tijd.

Puigdemont moet uiterlijk donderdag duidelijk maken of hij de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen, zegt de Spaanse vicepremier Soraya Saenz de Santamaria. Doet hij dat niet? Dan dreigt Madrid het Catalaanse regiobestuur over te nemen en Puigdemont buitenspel te zetten.

Madrid eiste dat de Catalaanse leider voor 10.00 uur vanmorgen duidelijk zou maken hoe het precies zit met het uitroepen van de onafhankelijkheid.
Hij stuurde een brief naar Madrid, maar daaruit valt maar heel weinig op te maken. De regiobestuurder vraagt, vlak voor het verstrijken van het door Madrid gestelde ultimatum, om een ontmoeting met de Spaanse premier Mariano Rajoy.

Helemaal klaar met de Catalaanse radiostilte

Puigdemont zei te willen overleggen over de situatie in Catalonië. De komende twee maanden moet wat hem betreft een dialoog plaatshebben tussen Spanje en Catalonië. Over wat hij nu precies heeft besloten, bespreekt hij niet. Zondag liet de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Juan Ignacio Zoido weten dat zijn land het helemaal heeft gehad met de Catalaanse radiostilte. ‘Het antwoord moet helder zijn. “Ja” of “nee”. Als hij weer met een ambigue antwoord komt, betekent het dat hij dialoog uitsluit en dus moet de Spaanse regering actie ondernemen.’ waarschuwde de minister. 

Bij een bijeenkomst van het Catalaanse parlement op dinsdag werd een onafhankelijkheidsverklaring ondertekend, maar Puigdemont ziet af van directe invoering. Hij wil eerst om de tafel om te onderhandelen. Woensdag vroeg de Spaanse premier Mariano Rajoy het Catalaanse parlement al om opheldering over de vermeende onafhankelijkheidsverklaring. Rajoy beschuldigde Puigdemont van het zaaien van verwarring, en dreigde artikel 155 van de Spaanse grondwet in te roepen ‘Onze oproep – vooruitlopend op mogelijke maatregelen van de regering op basis van artikel 155. Daarmee kan de Spaanse regering de politieke autonomie van een deelstaat intrekken, wanneer die de wet heeft overtreden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.