Duitsland

Rampzalige avond voor SPD: ‘Wij gaan oppositie in’

24 september 2017Leestijd: 1 minuut

De Duitse sociaal-democratische partij SPD wil in de oppositie, na het voor haar slechtste resultaat ooit in verkiezingen voor de Bondsdag. De SPD behaalde volgens prognoses op basis van exitpolls ongeveer 20 procent van de stemmen.

De leiding van de partij besloot daarop dat van voortzetting van de ‘Grote Coalitie’ met de christen-democraten van bondskanselier Angela Merkel geen sprake kan zijn, lieten vicevoorzitter Manuela Schwesig en fractievoorzitter Thomas Oppermann weten.

Schulz mag desondanks blijven

De partijleiding vindt dat Martin Schulz kan aanblijven als partijvoorzitter. Zijn positie staat niet ter discussie. De partijleider, die in maart overkwam uit Brussel waar hij voorzitter van het Europees Parlement was, deed het in het voorjaar nog goed in de peilingen. Maar daarna zette hij de daling in. Merkel bleef eenvoudigweg te sterk en nog altijd populair onder de kiezers, ondanks haar aanpak van de migratiecrisis.

Duitsland MerkelLees meer: Merkel blijft grootste, AfD boekt verpletterende zege

Haar CDU/CSU blijft met meer dan 30 procent de grootste, maar moest toch een gevoelig verlies incasseren. AfD komt met één klap in de Duitse Bondsdag. De partij wint rond de 13 procent en wordt daarmee de derde partij van het land. Bij de sociaal–democratische verliezers zijn ze bezorgd: nu komt er een partij met ‘nationaal-socialistische tendensen’ in de Bondsdag. Geert Wilders en Marine Le Pen hebben hun felicitaties overgebracht aan de AfD, met wie de twee eerder dit jaar nog gezamenlijk optrokken.

Met Merkel en Macron wordt Nederland ‘bondsland’ EU. Wat is Rutte’s visie?

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.