China en Zuid-Korea oneens over ‘verdachte aardbeving’ Noord-Korea

23 september 2017Leestijd: 2 minuten
Kim Jong-un kijkt toe bij een rakettest - Foto: AFP

In Noord-Korea heeft zich zaterdagochtend (Nederlandse tijd) een lichte aardbeving voorgedaan. De schok had een kracht van 3,4 op de schaal van Richter en leek volgens Chinese aardbevingsdeskundigen op een ‘verdachte explosie’.

De aardbeving voltrok zich rond 10.30 zaterdagochtend en werd op een diepte van nog geen kilometer geregistreerd. De Chinezen spreken van een ‘verdachte situatie’, maar het meteorologisch instituut van Zuid-Korea haalt zijn schouders op en bestempelt het als natuurlijke aardbeving.

Test met een waterstofbom

Eerdere recente bevingen in het land waren het gevolg van nucleaire tests door het Noord-Koreaanse regime, die elkaar in een steeds rapper tempo opvolgen. Begin deze maand voerde Noord-Korea nog een proef uit waarbij omliggende landen signalen opvingen van een aardbeving.

Naderhand bleek dat het regime van dictator Kim Jong-un een test met een waterstofbom uitvoerde. Bij een ‘gewone’ atoombom worden atoomkernen gespleten (kernsplijting) of samengevoegd (kernfusie). Daarbij komt enorm veel energie vrij, wat zorgt voor een zware explosie. Een waterstofbom gaat nog een stap verder. De eerste explosie veroorzaakt een tweede explosie, die nog veel zwaarder is.

De aardbeving van zaterdag deed zich voor op slechts 50 kilometer afstand van het laatst gebruikte testgebied. De nucleaire toezichthouder CTBTO zegt op Twitter bij monde van voorzitter Lassina Zerbo het incident te onderzoeken.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Dreigementen over en weer

De aardbeving volgt op een week waarin Kim Jong-un en de Amerikaanse president Donald Trump elkaar meermaals verbaal in de haren vlogen. Tijdens zijn speech voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties noemde Trump Kim ‘Rocket Man’ en zei dat hij op een zelfmoordmissie is.

Hij dreigde met de ‘totale verwoesting’ van Noord-Korea als het land stug zou blijven doorgaan met zijn nucleaire ontwikkeling. Kim noemde Trump op zijn beurt een ‘seniele, oude man’ en verklaarde zich niet te laten tegenhouden door Amerikaanse dreigementen. ‘Trump zal de prijs betalen voor zijn dreigementen,’ aldus de Noord-Koreaanse leider.

Het is onduidelijk hoe Noord-Korea de uitspraken van Trump wil vergelden. Wel kondigde het land deze week aan binnenkort een waterstofbom te testen boven de Stille Oceaan. Volgens Zuid-Korea is er niet eerder een dergelijke verklaring van de Noord-Koreaanse dictator naar buiten gebracht.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.