#Actueel

Bij VN dreigt Trump met ‘totale verwoesting’ van Noord-Korea

19 september 2017

De Amerikaanse president Donald Trump laat zich dinsdag opnieuw ferm uit over Noord-Korea. Als het regime van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un niet inbindt, zijn de Verenigde Staten genoodzaakt het land ‘compleet te vernietigen’, dreigde hij tijdens zijn plenaire toespraak voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties.

‘Geen enkel land op aarde zit te wachten op het moment dat deze schurkenbende zich weet te wapenen met nucleaire wapens.’

‘Rocket Man’

‘Amerika heeft veel kracht en geduld. Maar wanneer wij ons genoodzaakt zien onszelf of onze bondgenoten te beschermen, hebben wij geen andere keuze dan Noord-Korea compleet te vernietigen. Rocket Man is on a suicide mission for himself, and for his regime,’ aldus Trump, verwijzend naar Kim Jong-un.

Maar ook Iran moest het ongelden. Hij zinspeelde op het ontbinden van het atoomakkoord, dat in 2015 onder zijn voorganger president Barack Obama werd gesloten. ‘De Iraanse regering maskeert een corrupt dictatorschap achter een vals uiterlijk van de democratie,’ zei hij, onder toeziend oog van de Iraanse VN-ambassadeur. De economie van Iran is onder de huidige regering ingestort, zegt hij.

Financiering van terrorisme

‘De grootste exportproducten van Iran zijn geweld, bloedvergieten en chaos. De slachtoffers die het meest lijden onder Iran, is de eigen bevolking.’ Met de eigen olieopbrengsten worden Hezbollah en andere terroristische groeperingen gefinancierd die ‘onschuldige moslims doden en hun vredelievende Arabische en Israëlische buren aanvallen’, aldus Trump.

Net als in het geval van Noord-Korea, moet ook de nucleaire ontwikkeling van Iran onder alle omstandigheden worden tegengehouden, roept Trump zijn VN-collega’s op. De atoomdeal van Obama is volgens Trump ‘gênant’ voor Amerika. ‘Ik denk niet dat jullie hier het laatste woord over gehoord hebben.’

Maandag sprak Trump ook al even kort de VN toe. Daarin haalde hij uit naar de wereldorganisatie, die volgens hem wegzakt in bureaucratie en wanbeheer.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.