Noord-Koreaa

Kim Jong-un is tevreden: ‘Raket kan heel Amerika raken’

29 juli 2017Leestijd: 2 minuten

Na een nieuwe test met een intercontinentale ballistische raket (ICBM) spreekt de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un dreigende taal. De jongste raketlancering moet als ‘strenge waarschuwing’ voor Amerika worden gezien.

Kim Jong-un verklaarde naderhand dat geheel Amerika binnen het bereik is van de Noord-Koreaanse raket, meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau. ‘Het gehele vasteland van Amerika ligt binnen bereik.’

Eerste raket kon Alaska bereiken

De raketlancering van vrijdag kwam drie weken na de eerste ICBM-test van Noord-Korea. De Amerikaanse president Donald Trump reageerde kort op de lancering vrijdag en noemde dit ‘de laatste roekeloze en gevaarlijke actie’ van het Noord-Koreaanse regime.

Volgens Noord-Korea ging het vrijdag om een Hwasong-14, hetzelfde type raket dat begin juli werd getest. Maar de raket van vrijdag ging verder en hoger dan die van 3 juli. Eerder deze maand werd al geraamd dat de initiële raket zo ongeveer Alaska zou kunnen raken.

Ook data van de regeringen van Amerika en Japan wijzen naar een zeer groot bereik van de raket: volgens de eerste data heeft de raket een bereik van ongeveer 10.400 kilometer. Dat betekent dat als de raket vanuit de noordoostelijke stad Rason wordt gelanceerd, New York getroffen zou kunnen worden.

Daarnaast gebruikte Noord-Korea een andere basis dan verwacht: de ICBM werd vanaf de Mupyong-ni-basis gelanceerd. Westerse regeringen vermoeden dat Noord-Korea experimenteert met verschillende bases om verwarring te zaaien. Ook werd de raket rond 23.11 lokale tijd gelanceerd. Volgens Amerika is het ongebruikelijk voor de Noord-Koreanen om ’s nachts raketproeven te doen.

Alarmerende verklaringen

De raket landde in de Japanse Zee en heeft verder geen schade aangericht, verklaarde de Japanse regering van premier Shinzo Abe vrijdag. De Zuid-Koreaanse regering verklaarde vervolgens maatregelen te treffen om de Noord-Koreaanse dreiging in toom te houden. Het gaat daarbij onder meer om de versnelde inzet van het raketafweersysteem THAAD van Amerika.

De verklaringen van Japan en Amerika zijn alarmerend: ‘De dreiging voor ons land is ernstig en realistisch,’ was de verklaring van Abe, en Pentagon-woordvoerder Jeff Davis zei dat Amerika bereid is zichzelf en bondgenoten te verdedigen tegen elke aanval en provocatie.

Maar hoewel het bereik van de raket alarmbellen doet rinkelen, geloven experts nog niet dat Noord-Korea ook in staat is om nucleaire kernkoppen aan de raket te bevestigen, en te kunnen beschermen totdat het doel getroffen wordt.

Wilt u wekelijks het laatste nieuws over Amerika ontvangen? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief van American Dreamers!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.