Noord-Korea

China wil dat Trump en Noord-Korea kalmeren

12 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

China heeft bondgenoot Noord-Korea en de Amerikaanse president Donald Trump opgeroepen tot kalmte. De Chinese president Xi Jinping belde zaterdag met Trump.

Het telefoongesprek komt na een week van felle verklaringen tussen de Amerikaanse regering en de regering van de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un, en een toenemende dreigende toon. China vreest escalatie als de rust niet snel terugkomt.

Nucleaire ontwikkeling moet stoppen

Het Witte Huis verklaarde naderhand dat de twee mannen het erover eens zijn dat ‘Noord-Korea moet stoppen met provocerend gedrag dat de situatie kan doen escaleren,’ en dat beide landen zich zullen inzetten om het autoritaire schiereiland van kernwapens te ontdoen.

Maar het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken meldt juist dat de Chinese president beide partijen juist heeft opgeroepen tot kalmte. ‘Alle partijen moeten afzien van woorden en daden die de spanningen op het Koreaanse schiereiland doen toenemen,’ zouden de woorden van Xi zijn geweest. Wel benadrukte hij dat ook zijn land belang heeft bij het stoppen van de nucleaire ontwikkeling van Noord-Korea.

Opmerkelijk dat juist China probeert te bemiddelen, terwijl een Chinese staatskrant vrijdag nog publiceerde dat de Chinezen in geval van een escalatie van het conflict, duidelijk de kant van bondgenoot Noord-Korea zullen kiezen.

Trump gaf zaterdag nog een publieke verklaring voordat hij met Xi sprak. ‘Hopelijk komt het allemaal goed. Niemand houdt meer van een vreedzame oplossing dan president Trump, geloof me. Maar dit gaat al jaren door. Het zou een stuk makkelijker zijn geweest als dit probleem jaren geleden was opgelost, voordat ze in deze positie zaten,’ aldus Trump.

Sancties

Hoewel China de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea is, stemde het land onlangs wel in met nieuwe VN-sancties. Tot vreugde van de Amerikanen, die de sancties initieerden.

Vrijdag dreigde hij opnieuw, en verklaarde dat Amerikaanse militaire installaties klaar zijn voor gebruik. Het dreigement kwam nadat Noord-Korea deze week dreigde de Amerikaanse militaire basis op het eiland Guam in de Stille Oceaan te raken met een intercontinentale ballistische raket.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.