Oorlog

Noord-Korea heeft doelwit voor aanval

09 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Noord-Korea dreigt met een raketaanval op Amerikaans grondgebied. Voor het eerst wordt de oorlogstaal van Kim Jong-un concreet. Noord-Korea wil de Amerikaanse legerbasis op het eiland Guam aanvallen.

Dat maakte een Noord-Koreaanse legerwoordvoerder bekend via het staatspersbureau KCNA. Een aanvalsplan zou al klaarliggen, en kan direct worden uitgevoerd. Het enige wat nodig is, is het startsein van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Het bericht volgde kort op een dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump, die Noord-Korea maande te stoppen met de dreigende taal.

Concrete oorlogsdreiging

De oorlogsdreiging van Noord-Korea volgde een paar uur op de uitspraak van president Trump. Trump zei vanuit zijn golfresort in New Jersey dat Amerika zou toeslaan met vuur en razernij, mocht Noord-Korea zijn toon niet matigen. ‘Noord-Korea kan beter ophouden met dreigementen aan de Verenigde Staten,’ aldus Trump.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dat het doelwit van de aanval door Noord-Korea wordt aangekondigd, is nieuw. Eerder zei het Noord-Koreaanse regime de Westkust van Amerika te willen raken, maar die dreiging bleef vaag. Eerder deze week liet Noord-Korea, in een reactie op nieuwe sancties van de VN-Veiligheidsraad, weten dat die sancties kunnen rekenen op ernstige repercussies vanuit Pyongyang.

Wat is het doel?

Guam, het doel van Noord-Korea, is een eiland in de Stille Oceaan. Het staat onder Amerikaans gezag, en de Amerikanen hebben er een legerbasis. Noord-Korea dreigt om bij een aanval langeafstandsraketten te gebruiken, van hetzelfde type waarmee het eerder tests uitvoerde. Het gaat om de zogeheten Hwasong-12-raketten.

Maandag werd in de Filipijnse hoofdstad Manilla door 26 ministers van Buitenlandse Zaken een overleg gehouden over de aanhoudende crisis met Noord-Korea. China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, liet weten dat Pyongyang moet stoppen met het nucleaire programma. De regering van Kim Jong-un liet weten dat niet van plan te zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.