Oorlog

Noord-Korea heeft doelwit voor aanval

09 augustus 2017

Noord-Korea dreigt met een raketaanval op Amerikaans grondgebied. Voor het eerst wordt de oorlogstaal van Kim Jong-un concreet. Noord-Korea wil de Amerikaanse legerbasis op het eiland Guam aanvallen.

Dat maakte een Noord-Koreaanse legerwoordvoerder bekend via het staatspersbureau KCNA. Een aanvalsplan zou al klaarliggen, en kan direct worden uitgevoerd. Het enige wat nodig is, is het startsein van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Het bericht volgde kort op een dreigement van de Amerikaanse president Donald Trump, die Noord-Korea maande te stoppen met de dreigende taal.

Concrete oorlogsdreiging

De oorlogsdreiging van Noord-Korea volgde een paar uur op de uitspraak van president Trump. Trump zei vanuit zijn golfresort in New Jersey dat Amerika zou toeslaan met vuur en razernij, mocht Noord-Korea zijn toon niet matigen. ‘Noord-Korea kan beter ophouden met dreigementen aan de Verenigde Staten,’ aldus Trump.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Dat het doelwit van de aanval door Noord-Korea wordt aangekondigd, is nieuw. Eerder zei het Noord-Koreaanse regime de Westkust van Amerika te willen raken, maar die dreiging bleef vaag. Eerder deze week liet Noord-Korea, in een reactie op nieuwe sancties van de VN-Veiligheidsraad, weten dat die sancties kunnen rekenen op ernstige repercussies vanuit Pyongyang.

Wat is het doel?

Guam, het doel van Noord-Korea, is een eiland in de Stille Oceaan. Het staat onder Amerikaans gezag, en de Amerikanen hebben er een legerbasis. Noord-Korea dreigt om bij een aanval langeafstandsraketten te gebruiken, van hetzelfde type waarmee het eerder tests uitvoerde. Het gaat om de zogeheten Hwasong-12-raketten.

Maandag werd in de Filipijnse hoofdstad Manilla door 26 ministers van Buitenlandse Zaken een overleg gehouden over de aanhoudende crisis met Noord-Korea. China, de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea, liet weten dat Pyongyang moet stoppen met het nucleaire programma. De regering van Kim Jong-un liet weten dat niet van plan te zijn.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.