Actueel

Trump verhardt oorlogstaal tegen Noord-Korea

11 augustus 2017

De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwt Noord-Korea andermaal zich geen gekke dingen in het hoofd te halen. Hopelijk vindt dictator Kim Jong-un ‘een ander pad’, twittert Trump.

‘Militaire oplossingen zijn nu volledig gereed, vergrendeld en geladen (‘locked and loaded’), mocht Noord-Korea zich onverstandig gedragen,’ schrijft Trump in een van zijn laatste tweets.

Guam als mogelijk doelwit Noord-Korea

Eerder liet de Amerikaanse president weten dat Pyongyang beter geen militaire stappen kan ondernemen tegen zijn land, in het bijzonder tegen het eiland Guam in de Stille Oceaan. Guam – Amerikaans grondgebied – wordt door Noord-Korea zonder omwegen genoemd als doelwit. Een aanvalsplan zou in voorbereiding zijn en al binnen een maand kunnen worden afgerond, klinkt het dreigend uit Noord-Korea.

Interview met hoogleraar Remco Breuker: ‘Kans op oorlog met Noord-Korea is groter dan ooit’ >

‘We bereiden ons voor op verschillende opties. Als hij iets doet tegen Guam, zal er iets gebeuren in Noord-Korea dat niemand ooit eerder heeft gezien,’ zei Trump in een niet mis te verstane respons. De Amerikaanse president herhaalde dat het Amerikaanse nucleaire arsenaal in uitstekende staat is. ‘Het is in tip-top-conditie,’ aldus Trump. ‘Niemand, dat geldt ook voor Noord-Korea, moet ons bedreigen.’ Hij kondigde ook aan dat Amerika zijn raketverdedigingssystemen zal uitbreiden. Het Witte Huis zal daar een miljardenbedrag voor vrijmaken.

De grote vraag: wat doet China?

Trump eist dat Noord Korea’s grote buurland China meer doet tegen de dreiging. Vorige week stemden de Chinezen onder grote Amerikaanse druk in met nieuwe sancties tegen Noord-Korea. Maar dat betekent niet dat de Verenigde Staten op steun hoeven te rekenen, mocht het uitdraaien op een militair conflict.

In de Chinese staatskrant Global Times klinkt een voor Trump onheilspellend geluid. China zal de kant kiezen van Kim Jong-un als de wapens worden opgenomen, schrijft een commentator: de belangen van Peking moeten te allen tijde worden verdedigd. China heeft al een paar keer opgeroepen tot kalmte in het tot dusver vooral verbale conflict tussen Amerika en Noord-Korea, dat afgelopen week opnieuw hoog opliep.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.