Spanningen

Staatskrant China: ‘Als Amerika aanvalt, helpen we Noord-Korea’

11 augustus 2017

Mocht het diplomatieke conflict tussen Noord-Korea en de Verenigde Staten uitmonden in aanval van de VS, dan zal China de kant kiezen van Noord-Korea. Dat schrijft de Chinese staatskrant Global Times vandaag.

China moet alles in zijn werk stellen om ervoor te zorgen dat het Noord-Koreaanse regime gehandhaafd blijft, dat zegt de Global Times.

Mocht Noord-Korea met een oorlogsverklaring komen, dan moet China neutraal blijven, vindt de krant. China maant beide landen tot kalmte in het conflict tussen Amerika en Noord-Korea dat afgelopen week opnieuw hoog opliep.

Repercussies bij schending belangen China

Het redactionele commentaar van de Global Times stelt dat China met harde tegenmaatregelen moet komen, wanneer Chinese belangen bij dit conflict worden geschaad. De machtsbalans moet in evenwicht blijven.

Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker: ‘Kans op oorlog Noord-Korea is groter dan ooit’

Geen enkele partij moet proberen de overhand te krijgen in de regio, vindt de krant. Toch stemde China vorige week, onder grote druk van de Verenigde Staten, in met nieuwe sancties tegen Noord-Korea.

Vuur en razernij

De Noord-Koreaanse regering liet woensdag weten een aanval op de Amerikaanse legerbasis Guam voor te bereiden.

Anderzijds zei de Amerikaanse president Donald Trump dat Amerika bereid is met vuur en razernij toe te slaan. Donderdag liet hij weten dat vuur en razernij niet de juiste woorden waren: hij had zich te mild uitgedrukt. Ook Pyongyang schuwt de oorlogsretoriek niet. ‘Alleen geweld werkt tegen mensen als Trump,’ laat Noord-Korea weten. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau noemde de Amerikaanse president ‘krankzinnig’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.