Duitsland

Schulz slaat alarm: Merkels ‘wir schaffen das’ was slecht idee

25 juli 2017Leestijd: 2 minuten

De verkiezingscampagne in Duitsland is deze week echt begonnen, met een reeks interviews van SPD-kandidaat Martin Schulz. Hij veroordeelt het wereldberoemde ‘wir schaffen das’  van zijn tegenstander Angela Merkel.

Migratie blijft een splijtzwam in Europa. Schulz, de voormalige voorzitter van het Europees Parlement, hekelt dat ‘een miljoen’ asielzoekers Duitsland zijn binnengelaten, zonder controle. ‘Dat gebeurde zonder overleg met onze Europese partners,’ zegt Schulz.

Nederlaag SPD in Noordrijn-Westfalen is extra pijnlijk voor Schulz >>

‘Wir schaffen das’

De opmerkingen komen op een gevoelig moment. De Europese Unie heeft net een reeks maatregelen genomen om Italië te helpen om te gaan met de asielstroom. Vluchtelingenkampen bij de Italiaanse kust raken snel vol.

In 2015 deed Merkel de historische uitspraak ‘wir schaffen das’, waarmee ze aangaf dat Duitsland verantwoordelijkheid nam voor de migratiecrisis die Europa toen teisterde: het lukt ons wel. Het migratiebeleid van de bondskanselier heeft voor flinke reputatieschade gezorgd, maar Merkel doe het inmiddels weer heel goed in de peilingen.

‘Nu ingrijpen’

Ze heeft een flinke voorsprong op Schulz, die in november aankondigde op te stappen als voorzitter van het Europees Parlement om de sociaal-democratische partij te leiden tijdens de verkiezingen. Even deed Schulz het heel goed in de peilingen, maar een groot deel van de Duitsers lijkt toch van plan in september voor Merkel te kiezen.

Schulz zet nu in op migratie in de hoop het tij te keren. ‘Als we nu niets doen, worden we weer geconfronteerd met dezelfde situatie,’ aldus de sociaal-democraat. Binnen de SPD zou onenigheid zijn ontstaan over de strategie van de partijtop.

De sociaal-democraten staan tegenover de CDU van Merkel, die zich richt op ‘veiligheid en welvaart’ onder haar stabiele bewind. Veel heeft de SPD daar niet tegenin te brengen. ‘Niet inhoudelijk’, luidt het enige verwijt van Schulz’ partij.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.