Nederlaag SPD is extra pijnlijk voor Schulz

15 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Kraft en Schulz Foto: EPA

De SPD heeft opnieuw een belangrijke deelstaatverkiezing verloren aan de CDU. Het verlies in Noordrijn-Westfalen heeft de sociaal-democratische partij in een diepe crisis gestort.

Met oud-voorzitter van het Europees Parlement Martin Schulz aan het roer dacht de SPD een comeback te kunnen maken. Met de Bondsdagverkiezingen in het vooruitzicht hoopten de sociaal-democraten het bondskanselierschap af te pakken van Angela Merkel.

Sociaal-democratisch bolwerk

In het SPD-bolwerk Noordrijn-Westfalen, waar minister-president Hannelore Kraft grote populariteit geniet, rekende Schulz op een overwinning. ‘Als we in Noordrijn-Westfalen winnen, word ik kanselier,’ zei Schulz begin dit jaar nog. In de peilingen leek de SPD populair, maar veel stemmers liepen weg bij de sociaal-democratische partij.

Volgens de voorlopige uitslag heeft de CDU eenderde van de stemmen gehaald, terwijl SPD ongeveer 31,2 procent van de stemmen krijgt. Noordrijn-Westfalen was ooit stevig in handen van de SPD, maar de partij kreeg 8 procent minder stemmen dan bij de vorige verkiezingen, de grootste nederlaag in de deelstaat.

Economische stagnatie

De deelstaatverkiezingen worden ook gezien als graadmeter voor de Bondsdagverkiezingen in september. De SPD had gehoopt op een Schulz-effect: met de populaire sociaal-democraat aan het roer zou de SPD een groot deel van de zetels in de Bondsdag veroveren.

Hoewel Merkel ook in Noordrijn-Westfalen nog steeds onder vuur ligt vanwege haar migratiebeleid, blijkt dat kiezers de SPD niet vertrouwen met de financiën. De lokale CDU-leider Armin Laschet speelde slim in op de economische stagnatie in Noordrijn-Westfalen, waar bijvoorbeeld de werkloosheid een stuk hoger ligt dan het Duitse gemiddelde.

Het gevolg was een ‘verpletterende nederlaag’, erkent Schulz. Een moeilijke dag voor de partij.

SPD richt zich op Bondsdag

‘Ik ben ook geen tovenaar,’ zei Schulz verontwaardigd na de bekendmaking van de uitslag. De partij wil zich nu richten op de Bondsdagverkiezingen in september.

Het probleem is dat al een kwart van de Duitse kiezers heeft laten weten meer in de CDU te zien dan in de SPD. Omdat de CDU nu al drie deelstaten op rij heeft gewonnen, wordt Merkel tevens als goede leider gezien, wat haar partij kan helpen in september.

Kraft kondigde zondagavond na de exitpolls – die een nederlaag voor SPD voorspelden – direct haar ontslag aan. Ze zegt haar verantwoordelijkheid te nemen voor het verlies van de sociaal-democraten in Noordrijn-Westfalen.