Tempelberg

Na nieuwe rellen wijkt Israël weer uit naar veiligheidsmaatregelen

28 juli 2017Leestijd: 2 minuten

Israël heeft vrijdag de veiligheidsmaatregelen bij de Tempelberg in Jeruzalem toch weer ingesteld. Aanleiding zijn de oplaaiende rellen bij de heilige plaats.

Door de veiligheidsmaatregelen wordt de toegang tot de Al-Aqsa-moskee, die daar ook ligt, wederom beperkt. Alleen moslimmannen van boven de vijftig jaar en vrouwen worden toegelaten tot de oude stad om het vrijdaggebed bij te wonen.

Rubberkogels en traangas

Een woordvoerder van de politie verklaarde dat er aanwijzingen zijn dat er vrijdag ‘onrust en demonstraties’ komen. Na een voorzichtig herstel van de rust waren er donderdag toch weer botsingen tussen Palestijnen en de Israëlische politie.

Palestijnen gooiden met stenen naar de politie, toen zij voor het eerst sinds bijna twee weken weer bijeen waren gekomen om te bidden. Daarbij raakte tenminste één agent gewond aan zijn hoofd. De politie zette rubberkogels en traangas in. Volgens hulporganisatie Rode Halve Maan zijn bij de botsingen 96 mensen gewond geraakt. De Tempelberg is al geruime tijd het toneel van rellen en terreuraanvallen.

Vlaggenverbod overtreden

De demonstranten waren met Palestijnse vlaggen naar de Tempelberg gekomen. De regering had daar eerder een vlaggenverbod ingesteld, nadat de metaaldetectoren voor de Tempelberg waren weggehaald. Israëlische veiligheidsdiensten spreken daarom van een bewuste provocatie.

Een woordvoerder van de politie zei donderdag tegen The Jerusalem Post dat er naar verwachting veel moslims naar de Al-Aqsa-moskee zullen komen voor het vrijdaggebed. Ook houdt de politie daarbij rekening met pogingen om Israëlische agenten en burgers te verwonden. De nieuwe maatregelen moeten dergelijke schermutselingen voorkomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.