Tempelberg weer open na moordaanslag op Joodse activist

30 oktober 2014Leestijd: 2 minuten

De Tempelberg in Oost-Jeruzalem is weer opengesteld voor het publiek. De Tempelberg ging woensdagavond dicht na de moordaanslag op de Joodse activist Yehuda Glick.

Donderdag waren er harde confrontaties tussen Palestijnen en de Israëlische politie, nadat agenten de 32-jarige Palestijn doodden die de activist had neergeschoten.

Opstand

De Tempelberg in Oost-Jeruzalem werd na de moordaanslag op de joods-Amerikaanse activist Yehuda Glick op woensdagavond afgesloten voor het publiek. Glick eist voor joden het recht om op het heiligdom te bidden. Agenten doodden de van de aanslag op Glick verdachte Palestijn Moataz Hejazi toen ze een huis in de wijk Abu Tor omsingelden en er op hen werd geschoten.

De Palestijnse leider Abbas noemde donderdag de afsluiting van het heiligdom ‘een oorlogsverklaring’. Na de aanslag op Glick is het aantal patrouillerende agenten verder opgehoogd.

Stabiel

The Jerusalem Post meldt donderdag dat de toestand van de activist Glick lichtelijk is verbeterd ten opzichte van woensdag. Hij verkeert momenteel in stabiele toestand maar het gevaar voor zijn leven is nog niet geweken.

Zijn artsen melden aan de krant dat Glick door de kogelschoten verwondingen heeft aan zijn ingewanden, longen, borst en ribben. Bij de aanval werd een van zijn longen doorboord, waarbij er interne bloedingen optraden en hij ook schade aan zijn darmen opliep.

Onrust

De spanningen in het gebied nemen toe. Er bestaat de vrees voor een nieuwe Palestijnse opstand. Vorige week werd een aanslag gepleegd door een 21-jarige Palestijn.

Hij reed zijn auto in op een groep burgers bij een tramhalte. Bij de aanslag kwam een baby van drie maanden om het leven en even later overleed een aangereden vrouw in het ziekenhuis aan haar verwondingen.

Eerder stuurde president Benjamin Netanyahu van Israël honderden politieagenten naar de Palestijnse wijken in Jeruzalem. Palestijnen bekogelden namelijk de Israëlische veiligheidsdiensten en trams in de stad.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.