Voorbode voor juni? May wint flink bij lokale verkiezingen

05 mei 2017Leestijd: 2 minuten
De Conservatieve Partij van Theresa May won fors tijdens de lokale verkiezingen - Foto: AFP

De Conservatieve Partij van de Britse premier Theresa May heeft bij de lokale verkiezingen in Engeland, Schotland en Wales een grote overwinning geboekt. Dat ging ten koste van Labour en de pro-Brexit-partij UKIP.

In totaal wonnen de Tories ruim 550 zetels, en komen ze nu uit op 1.882 van de in totaal 4.851 zetels, meldt BBC.

Groot verlies voor UKIP

Labour verloor 380 zetels en heeft er nu 1151. De Brexit-partij UKIP, verantwoordelijk voor de Brexit-campagne vorig jaar, verloor 143 van de 144 zetels en heeft er daarmee dus nog maar één over. Met de uitslag krijgen de Conservatieven het in 28 gemeentes voor het zeggen. Dat zijn er elf meer dan vier jaar geleden.

Hoewel de Conservatieven ook in Schotland wonnen, blijft de Schotse Nationale Partij (SNP) daar met 431 zetels de grootste. De SNP leed wel een verlies van zeven zetels ten opzichte van vier jaar geleden. Daardoor verliest de SNP de zeggenschap over Dundee, een van de weinige steden die in 2014 bij het referendum voor afscheiding van het Verenigd Koninkrijk stemde.

Indicator voor parlementsverkiezingen

De lokale verkiezingen worden gezien als een goede indicatie voor de uitslag van de parlementsverkiezingen die voor volgende maand staan gepland. Als het landelijke verkiezingen waren geweest, zouden de Conservatieven 38 procent van de stemmen hebben gekregen.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor Elseviers nieuwsbrief >>

Labour zou goed zijn voor 27 procent, de Liberaal-Democraten voor 18 procent. UKIP zou uitkomen op 5 procent. Als het zo gaat, dan zou May in juni ook een overwinning behalen. Daarmee zou haar premierschap ook bekrachtigd worden door de stem van het Britse volk.