May en Schotland blijven bekvechten over Schots referendum

16 maart 2017Leestijd: 2 minuten
De Schotten stemden met een overweldigende meerderheid tegen een Brexit - Foto: AFP

De Britse premier Theresa May ergert zich aan de Schotten. Eerder deze week zei de Schotse eerste minister Nicola Sturgeon dat zij opnieuw een referendum over de Schotse onafhankelijkheid wil. May wil dat blokkeren.

‘Op dit moment moeten we samenwerken om een goede deal te krijgen voor Schotland, en een goede deal voor het Verenigd Koninkrijk,’ zegt May. Ze spreekt de Schotse Nationalistische Partij (SNP) van Sturgeon bestraffend toe. ‘Dat is mijn taak als premier en om die reden zeg ik tegen de SNP: dit is niet het moment.’

‘Ondemocratisch en onhoudbaar’

Eerder zei Sturgeon dat zij een afwijzing door May van het referendum ondemocratisch zou vinden. Een Britse regeringswoordvoerder gaf aan dat er geen onderhandelingsruimte is voor Sectie 30, een procedure waarmee het Schotse parlement een onafhankelijkheidsreferendum kan aanvragen. ‘Elk verzoek wordt op dit moment afgewezen,’ aldus de woordvoerder.

De regering van May is bang om de mening van de Schotten aan te horen, reageerde een gepikeerde Sturgeon. ‘Elke poging van de Britse regering om het Schotse volk te dwarsbomen als het een keuze wil maken, is onhoudbaar en ondemocratisch,’ liet de Schotse eerste minister in een verklaring weten. ‘Het zou schandalig zijn als het Schotse parlement uit dit proces wordt gebannen.’

Schotland en Noord-Ierland tegen Brexit

Sturgeon wil graag dat Schotland in de Europese Unie (EU) blijft, iets wat in de huidige situatie onmogelijk is wanneer de Britten de EU verlaten. Schotland is economisch zeer afhankelijk van de EU. Dat een overweldigende meerderheid van de Schotten tegen een Brexit stemde, kan May volgens Sturgeon niet negeren.

De timing van de kwestie is ongelukkig voor May. Zij zal waarschijnlijk de komende week Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon inroepen waarmee de uittredingsonderhandelingen beginnen. Donderdag kreeg ze toestemming van de Britse koningin Elizabeth om deze onderhandelingen in gang te zetten.

Ook Noord-Ierland stemde tegen een Brexit. Engeland en Wales waren voor. May wil het Verenigd Koninkrijk bij elkaar houden, en is dan ook geen voorstander van een Schots referendum voordat er een Brexit-deal met de EU ligt. ‘Het volk heeft voor die tijd nog geen cruciale informatie waarop ze hun beslissing kunnen baseren,’ zei May donderdag.

In het referendum over de onafhankelijkheid van Schotland uit 2014 stemde een relatief ruime meerderheid (55,3 procent) van de Schotten vóór blijven in het Verenigd Koninkrijk. Toen was nog niet bekend dat later ook een referendum over uittreding uit de EU zou worden gehouden.