Juncker reageert frustraties af op Britten in vileine speech

06 mei 2017Leestijd: 2 minuten
Juncker hield zijn jaarlijkse toespraak in het Frans, niet in het Engels - Foto: AFP

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker gaf de Britten impliciet een sneer tijdens een conferentie vrijdag in Florence. Hij koos ervoor om zijn openingsrede in het Frans te houden, in plaats van in het gangbare Engels.

‘Het Engels wordt minder belangrijk in Europa,’ verklaarde Juncker zich nader tijdens de jaarlijkse State of The Union-conferentie in Florence. ‘En Frankrijk heeft aankomende zondag verkiezingen, en ik wil dat de Fransen begrijpen wat ik zeg over het belang van de EU,’ aldus Juncker.

Juncker voelt zich in de steek gelaten

Ook sprak Juncker zich uit over het pijnlijke diner dat hij vorige week had met de Britse premier Theresa May, waarover hij na afloop verklaarde dat hij na de meeting ‘tien keer sceptischer’ was dan ervoor. May op haar beurt hield na afloop een speech over hoe ze denkt dat Europese krachten de Britse verkiezingen in juni proberen te beïnvloeden.

‘Brexit is geen klein evenement,’ zei Juncker vrijdag. ‘Natuurlijk zullen we in volle transparantie onderhandelen met onze Britse vrienden. Maar er kan geen twijfel over bestaan dat het niet de EU is die de Britten in de steek laat. Dat gebeurt in feite andersom. Het zijn de Britten die de EU in de steek laten.’

Anderen matigen toon

De voorzitter van Europees Parlement Antonio Tajani sprak zijn steun uit aan de Europese Brexit-onderhandelaar Michel Barnier en probeerde de toon iets te matigen. ‘We koesteren geen wrok jegens Londen. Niemand wil de verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk beïnvloeden,’ aldus Tajani.

Barnier koos er wel voor om zijn speech in het Engels te houden. ‘Natuurlijk wil ik ook door de Fransen worden begrepen, maar het is even belangrijk dat de Britten mij begrijpen.’ Barnier sprong op de bres voor het vrije verkeer van personen en de interne markt: ‘Die zullen nooit gecompromitteerd worden tijdens de Brexit-onderhandelingen.’

Dat de Britten moeite hebben met de immigratie vanuit de EU is hun eigen schuld, impliceerde Tajani. ‘De Britten gooiden als een van de weinigen in 2004 hun arbeidsmarkt wagenwijd open voor de nieuwe lidstaten.’

Barnier herhaalde zijn wens om het Europese Hof van Justitie bij Brexit te betrekken, om ervoor te zorgen dat de rechten van EU-burgers die momenteel in Groot-Brittannië wonen niet in gevaar komen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.