buitenland

Nieuwe dreigvideo IS op station Antwerpen: ‘Wij zijn er nog altijd’

03 maart 2017Leestijd: 2 minuten

Nadat donderdagavond een nieuw dreigfilmpje van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) opdook, hebben de Belgische autoriteiten de veiligheidsmaatregelen aangescherpt. De video is onlangs gemaakt en toont het Centraal Station van Antwerpen.

In afwachting van het onderzoek en de dreigingsanalyse van het OCAD (de Belgische coördinator voor terreurbestrijding) beveiligt de Antwerpse politie het station nu extra, meldt het Belgische dagblad De Morgen.

De autoriteiten laten na een analyse weten dat er geen concrete dreiging uitgaat van het filmpje, en dat het dreigingsniveau daarom niet wordt verhoogd.

Poster van koekexpo

De videobeelden werden donderdagavond door het Britse dagblad Daily Express online gezet. Te zien is hoe een man over het Koningin Astridplein in Antwerpen wandelt en al filmend het Centraal Station in loopt. Op de achtergrond klinkt islamitische muziek.

Aan het begin van het filmpje worden briefjes met IS-logo getoond waarop in het Engels staat: ‘We zijn er nog altijd’ en ‘We gaan aanvallen’. De muziek op de achtergrond is dezelfde als in de video voor de aanslag op nachtclub Reina in Istanbul.

Hoogleraar Ahmet Yayla van de George Mason University in de Verenigde Staten scant de berichtendienst Telegram op video’s.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Autoriteiten weten dat het een recent opgenomen video is, omdat op de achtergrond een poster te zien is van de expositie Antwerp Chocolate Week van Antwerpen Koekenstad. Dat betekent dat de video in de afgelopen twee maanden is gemaakt: de expositie begon op 3 februari en loopt nog tot 31 maart.

Andere aanslagplegers maakten ook filmpje

Aangezien IS vaak video’s maakt van een plek alvorens er een aanslag te plegen, vrezen experts dat ook hier een aanslag aannemelijk is. Naast de Oezbeekse aanslagpleger Abdulgadir Masharipov van nachtclub Reina, filmde ook de Tunesische terrorist Anis Amri zichzelf voordat hij in december met een vrachtwagen een aanslag pleegde op een kerstmarkt in Berlijn. Op dat filmpje wandelde Amri over een brug ergens in Europa.

Het was in eerste instantie niet duidelijk of het om een ‘officiële’ IS-video gaat of om een filmpje van iemand met sympathieën voor de terreurbeweging. ‘Er is geen reden tot paniek,’ zegt een woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon vrijdagmiddag. Er zou geen direct zijn aangetoond met IS. ‘Dergelijke filmpjes zijn bedoeld om angst te creëren. We mogen dus niet in die val lopen,’ aldus bronnen rond de regering.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.