buitenland

Terrorist Istanbul bekent IS-aanslag op nachtclub

17 januari 2017Leestijd: 2 minuten

De Oezbeek Abdulgadir Masharipov, die is aangehouden voor de terreuraanslag op nachtclub Reina in Istanbul, heeft zijn daden toegegeven. Zijn vingerafdrukken komen overeen met afdrukken die werden aangetroffen op de plek van de aanslag.

Masharipov komt uit Oezbekistan en is in 1983 geboren. In de nacht van maandag op dinsdag heeft hij toegegeven de Reina-aanslagpleger te zijn, zegt Vasip Sahin, de gouverneur van Istanbul, schrijft Hurriyet.

Onder het bed verscholen

Bij de aanslag op de nachtclub tijdens Oud en Nieuw vielen 39 doden. Onder hen waren naast Turken ook Marokkanen, Saudiërs, Libanezen, Libiërs en een Belg van Turkse afkomst.

De terreurdaad werd opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat (IS). Ook dat bevestigt de gouverneur. Masharipov werd maandagavond opgepakt in een duur appartement in de wijk Esenyurt in Istanbul. De terrorist had zich naar verluidt onder het bed verscholen toen de politie zijn huis bestormde. Hij had zijn zoontje bij zich.

Bij de arrestatie werden naast Masharipov zelf, twee geweren en twee drones gevonden. Ook bezat hij 200.000 dollar in cash. Dat geld zou hij hebben gekregen voor het plegen van de aanslag. Masharipov werd naderhand meegenomen naar het ziekenhuis voor een medische controle.

Irakees en Egyptische vrouwen aangehouden

Hij zou in Afghanistan hebben getraind en kwam in januari 2016 Turkije illegaal binnen. Hij opereerde onder de nom de guerre Abu Muhammad El Horasani Abdulkav.

Kort na de aanslag verscheen er een video op internet waarop de verdachte zichzelf filmde in de straten van Istanbul. Autoriteiten arresteerden bijna 50 man in verband met de aanslag. Maandagavond werden naast de dader, ook een Iraakse man en drie ‘Egyptische en Afrikaanse vrouwen’ opgepakt, aldus Sahin.

Terrorist Masharipov wist tijdens zijn verblijf in Istanbul een appartement te huren, en verhuisde verschillende keren voordat hij de aanslag pleegde. Eerder verklaarde de Turkse vicepremier Numan Kurtulmus dat de aanslag in samenwerking met ‘een inlichtingendienst’ werd gepleegd. Hij verklaarde niet op welke inlichtingendienst hij specifiek doelde.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.