Politie Milaan vreest wraak voor gedode terrorist Anis Amri

28 december 2016Leestijd: 2 minuten
Camerabeelden van Amri op het Porta Nuova-station in Turijn - Foto: AFP

De Italiaanse autoriteiten vrezen dat terroristen in Noord-Italië de terreuraanslag op de kerstmarkt in Berlijn mogelijk hebben aangestuurd. De dader Anis Amri vluchtte na de aanslag, waarschijnlijk via Nederland en Frankrijk, naar Milaan.

Vrijdag werd hij doodgeschoten. Daarvoor zou hij een tijd door het noorden van het land hebben gereisd. Die reis eindigde, net als zijn leven, op het station van Sesto San Giovanni, de grootste voorstad van Milaan.

De terrorist onderging daar een routinecontrole en toen om zijn papieren werd gevraagd, trok hij een wapen. Een vuurgevecht volgde, waarna de jonge politieagent Luca Scata hem wist te doden.

Camerabeelden van Amri

Ongeveer 1,5 kilometer van dat station ligt Cinisello Balsamo. Uit die gemeente vertrok de bewuste vrachtwagen waarmee de aanslag werd gepleegd beladen met schoonmaakapparatuur naar Duitsland. De Poolse chauffeur Lukasz Urban was het eerste slachtoffer van de aanslag.

Na de aanslag trok Amri door Duitsland en vermoedelijk ook naar Nijmegen, om vervolgens via Amsterdam Sloterdijk per bus naar Lyon te reizen. Vanuit daar vervolgde hij zijn weg via Chambery en Turijn naar Milaan. Eenmaal in Italië schakelt Amri over op lokaal openbaar vervoer, en maakt hij hier en daar tussenstops. Amri werd vlak over de Franse grens op het station van Bardonecchia gezien en hij moet ongeveer twee uur in Turijn zijn geweest voordat hij later op de avond het centraal station van Milaan bereikte.

Op camerabeelden van de terrorist lijkt het erop alsof hij feilloos weet waar en wanneer de treinen en de nachtbus naar Sesto San Giovanni gingen. Italiaanse autoriteiten bevestigen dat hij een stadsbus heeft genomen om van het station in Milaan naar Sesto San Giovanni te komen.

Omslachtige reis

Hoewel zijn pad omslachtig oogt, omschrijven autoriteiten de reis als ‘doelgericht en snel’. Waarom hij niet rechtstreeks van Berlijn naar Milaan reisde heeft wellicht te maken met het feit dat hij afgelopen zomer tevergeefs probeerde naar Zwitserland te reizen. Hij werd in het Duitse Friedrichshafen, vlakbij de Zwitserse grens, aangehouden met twee valse identiteitsbewijzen. Hij werd kort vastgezet, maar werd enkele dagen later weer vrijgelaten.

Maurizio Vallone, het hoofd van de Italiaanse anti-terreurdienst, is bezorgd over een eventuele vergelding voor de dood van Amri. Scata, die de terrorist doodde, en zijn collega Christian Movio verschenen uitgebreid in de media. ‘Het is de eerste keer dat een terrorist in Italië is gedood, en het staat buiten kijf dat een uniform een geliefd doelwit is,’ aldus Vallone tegen persbureau ANSA. Hij verwijst naar Frankrijk, waar meerdere agenten werden gedood uit naam van islamitische terreur. De Italiaanse politie doet onderzoek naar mogelijke contactpersonen en handlangers van Amri in het land.