#Politiek

Trump hoont over onderzoek naar FBI-baas Comey

13 januari 2017

De Amerikaanse president-elect reageert spottend op het nieuws dat er een onderzoek komt naar het gedrag van de FBI met betrekking tot het e-mailschandaal van Hillary Clinton. Donderdag maakte het Amerikaanse departement van Justitie bekend een onderzoek naar de inlichtingendienst in te lassen.

Het besluit van de FBI om een week voor de verkiezingen het onderzoek naar Clinton te heropenen, was volgens haar de bepalende factor bij haar verlies.

Trump reageert weer op Twitter

Twee dagen voor de verkiezingen, op 6 november, concludeerde FBI-directeur James Comey toch dat Clinton ‘onschuldig’ was. ‘Waar klagen de mensen van Hillary Clinton over?’ vraagt Trump zich vrijdag af op Twitter. ‘Gebaseerd op de informatie die ze hadden had ze zich überhaupt nooit kandidaat mogen stellen – schuldig as hell’.

Volgens Trump was de FBI ‘HEEL aardig’ voor haar. ‘Ze heeft verloren omdat ze in de verkeerde staten campagne heeft gevoerd – geen enthousiasme!’

Motieven van FBI-baas Comey

De Democraten en Clinton zelf trokken daags na de aankondiging van de FBI Comeys motieven in twijfel. Brian Fallon, de woordvoerder van Clinton, zei donderdag dat de acties van Comey ‘schreeuwen om een onafhankelijke check’. Fallon reageert bovendien vilein op de tweets van Trump: ‘Die tweets zijn slechts het meest recente bewijs dat Donald Trump iemand is die heel onzeker is over zijn eigen overwinning’.

Daar gaat het nieuwe onderzoek naar de FBI dan ook over: volgens een woordvoerder van het justitiedepartement gaat het erom of de publieke verklaringen van Comey voortkwamen uit ‘ongepaste overwegingen’. Comey heeft aangegeven dat hij volledig zal meewerken met het onderzoek naar de inlichtingendienst.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.