Clintons assistent Abedin ‘verrast’ over e-mails: dit weten we

31 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
De liefde tussen Weiner (l) en Abedin is nu wel voorbij - brion:AFP

De omstreden assistent van Hillary Clinton, Huma Abedin, zegt verrast te zijn toen ze vernam dat de FBI haar e-mails had aangetroffen op de laptop van Anthony Weiner, de man waarmee zij momenteel in scheiding ligt. Ik heb geen idee hoe ze daar verzeild zijn geraakt, zou ze collega’s hebben verteld.

Dat zegt een bron, die bekend is met Abedins e-mailaccount, tegen Politico. Per toeval werd in het onderzoek naar het beruchte oud-Congreslid Anthony Weiner (51) informatie over Clinton gevonden, mogelijk in mails van Abedin, officieel nog altijd de vrouw van Weiner, en rechterhand van Clinton.

Een aantal gevonden nieuwe e-mails is verstuurd in de periode dat Abedin werkte op Buitenlandse Zaken, tussen 2009 en 2013 – de periode dat Clinton minister was op dat departement. Voor de rest is er weinig bekend. Abedin had een account op de privé emailserver van Clinton, maar niet duidelijk is of de mails afkomstig zijn van het account clintonemail.com, en of er sprake is van een mailwisseling met Clinton.

Klap in gezicht Clinton

Er moet worden gekeken of die e-mails geheime informatie bevatten. De FBI gaat 650.000 e-mails inspecteren, die mogelijk relevant zijn in het onderzoek naar de e-mailaffaire waar Clinton dus nog steeds niet verlost van lijkt te zijn. En waar de Republikein Donald Trump – met aanzienlijke achterstand in de peilingen – natuurlijk gretig gebruik van wil maken. Immers, over een week is het zover: dan gaan de Amerikanen naar de stembus om een opvolger te kiezen van Barack Obama.

De onthulling van FBI-directeur James Comey – die uit het Democratische kamp steeds meer kritiek te verduren krijgt – is een klap in het gezicht van Clinton. Maar het onderzoek zal in elk geval niet voor de verkiezingen op 8 november zijn afgerond.

Lees ook: de Democraten zijn witheet over ‘illegaal’ onderzoek FBI. En jawel, Trump is de lachende derde >
BUI Weekboek1_preview

In opspraak door erotische foto’s

Weiner, tevens Democraat, en zelfs enige tijd genoemd als burgemeester van New York, is meermaals in opspraak gekomen vanwege erotische foto’s die hij stuurde naar vrouwen. Eind augustus was hij verwikkeld in nieuw sexting-schandaal. Sexting is het sturen van erotisch materiaal bijvoorbeeld via sociale media.

Weiner stuurde naaktfoto’s naar zijn ‘droomvrouw’, die niet zo gedroomd bleek als gedacht: de vrouw stuurde zijn kiekjes – met zelfs zijn zoontje erop – doodleuk door naar The New York Post. Mede door de nieuwe ophef besloot Abedin van hem te scheiden, een beslissing die ook lijkt ingegeven vanwege de potentiële schade die het kon toebrengen aan de Democratische presidentskandidaat Clinton.  De FBI doet onderzoek naar beschuldigingen dat Weiner erotisch materiaal stuurde naar een minderjarige.