Clinton eist uitleg van FBI over nieuw e-mail-onderzoek

29 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Clinton denkt dat de FBI misschien wel onbelangrijke informatie heeft Foto: AFP

De FBI heeft heel wat uit te leggen, vindt Hillary Clinton. Het onderzoeksbureau moet zo snel mogelijk nieuwe informatie geven omdat het onderzoek naar haar e-mails wordt heropend, vlak voor de verkiezingen, oordeelt de Democratische presidentskandidaat.

Vrijdag kondigde de FBI aan het onderzoek te heropenen. Een flinke tegenvaller voor Clinton, die voorloopt op haar rivaal in de peilingen. ‘In connectie met een andere zaak, kwam de FBI achter het bestaan van e-mails die belangrijk kunnen zijn in het onderzoek,’ zei FBI-directeur James Comey.

‘Kiezer verdient uitleg’

‘De kiezer verdient de volledige feiten en uitleg over dit onderzoek,’ zei Clinton verontwaardigd. ‘Het is van groot belang dat de FBI uitleg geeft over het probleem, wat het ook mag zijn, zonder enige vertraging.’

Het e-mailschandaal is al maandenlang een groot probleem voor Clinton, die de Democratische genomineerde werd nadat ze te sterk bleek voor Bernie Sanders. Naast het FBI-onderzoek bleven critici hameren over het gebruik van haar privéserver, dat zou bewijzen dat zij ongeschikt was als presidentskandidaat. Maar de FBI gaf aan dat ze niet strafbaar was en alleen ‘zeer nalatig’ is geweest.

Belangrijke informatie?

Nu de FBI het onderzoek heropent, is de informatie die Comey geeft ‘niet goed genoeg’. ‘Comey heeft zelf al aangegeven dat de nieuwe informatie die de FBI heeft gekregen, misschien wel heel onbelangrijk is,’ aldus Clinton. ‘Dus breng het nou naar buiten.’ De presidentskandidaat hoorde naar eigen zeggen pas over de nieuwe stappen van de FBI toen de brief naar buiten kwam.

Democratic presidential candidate Hillary Clinton signs an autograph on a cell phone following a discussion on national security at the Virginia Air and Space Center on June 15, 2016 in Hampton, Virginia. / AFP PHOTO / MANDEL NGANRepublikeinen blijven ‘chantabele Clinton’ achtervolgen met e-mailkwestie

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump, die eerder zei dat Clinton de gevangenis in gaat als hij president wordt, is blij dat het onderzoek wordt heropend. Hij zei vrijdagavond in een speech dat hij ‘veel respect heeft voor het feit dat de FBI de moed heeft om de verschrikkelijke vergissing te herstellen die is gemaakt aangaande de e-mails van Clinton’. Deze kwestie wordt ‘groter dan Watergate’, voorspelt de Republikein.