buitenland

Politie Keulen verweert zich tegen beschuldiging van etnisch profileren

02 januari 2017

De politie in de Duitse stad Keulen verdedigt zich maandag tegen beschuldigingen van ‘etnisch profileren’. De omstandigheden in de stad zouden vergelijkbaar zijn geweest met die van vorig jaar, waardoor het toen gruwelijk mis kon gaan.

Van etnische profilering was volgens politiechef Jürgen Mathies geen sprake. De politie wijst alle kritiek van de hand, meldt de lokale krant Kölner Stadt-Anzeiger.

Dit jaar geen massa-aanrandingen

Rond 19.00 uur werden groepjes dronken Noord-Afrikaanse jongeren gesignaleerd, die zich bovendien agressief gedroegen. De politie besloot daarop in te grijpen en de jongeren te controleren. ‘Er was werkelijk dreigend gevaar,’ benadrukt de politiechef in een persconferentie maandag. Hij verwees naar de massa-aanrandingen in Keulen en andere Duitse steden vorig jaar, waarbij meer dan duizend vrouwen werden omringd en geïntimideerd, betast en in enkele gevallen verkracht. De daders waren in veruit de meeste gevallen Noord-Afrikaanse migranten, die geen recht op asiel hadden in Duitsland.

Al voor het weekend kwamen er veel Noord-Afrikaanse jongeren naar Keulen voor Oud en Nieuw. Een deel van hen kwam zelfs vanuit Frankrijk. De politie onderzoekt waarom ze specifiek Keulen hadden uitgekozen als feestbestemming.

Om taferelen zoals vorig jaar te voorkomen, kondigde de Keulse politie een harder op te treden tegen groepen die tot gevaar kunnen leiden. Onder deze groepen vallen volgens de politie hooligans, rechts-extremisten, motorbendes en groepen Noord-Afrikaanse jongemannen. In totaal werden zo’n 1.000 personen extra gecontroleerd.

Kritiek op term ‘Nafris’

Op oudejaarsavond verzond de politie een tweet waarin wordt gesproken over de controle van honderden Noord-Afrikanen. Hierin spreekt de politie over Nafris, een term waarmee Noord-Afrikanen worden, aangeduid. De tweet kwam de politie op kritiek te staan. Onder meer de oppositiepartij de Groenen noemde het gebruik van de term ‘volkomen onacceptabel’.

Mathies laat weten het publiekelijke gebruik van het woord Nafris te betreuren, maar volgens hem duit de tweet niet op etnisch profileren, zoals critici suggereren. Mensen werden gecontroleerd op basis van hun gedrag, en niet hun uiterlijk, aldus Mathies.

Burgemeester Henriëtte Reker van Keulen sprak zich zondag positief uit over het politieoptreden van haar korps, dat nieuwe massa-aanrandingen wist te voorkomen. Ook Mathies prijst de agenten: volgens hem kwamen er vanuit de hele wereld honderden mails binnen met complimenten over de nieuwjaarsviering.

Keulen zetten op Oudejaarsavond 1.500 extra agenten in, en plaatste rondom de Dom een aantal hekken. Ook werden bezoekers gecontroleerd op vuurwerk, en werden mogelijk risicogroepen aan extra controles onderworpen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.