Politie Keulen belooft: dit jaar geen massa-aanrandingen

29 december 2016Leestijd: 2 minuten
De jaarwisseling bij de Keulse Dom werd een slagveld. Foto: AFP

Een jaar na de jaarwisseling in Keulen – waarbij 1.200 vrouwen aangifte deden van aanranding en verkrachting – doet de Duitse politie er alles aan een nieuwe chaos te voorkomen. Van de overwegend Noord-Afrikaanse daders werd slechts een enkeling gestraft.

Alles moet deze keer anders, zo stelt politiebaas Jürgen Matthies in de lokale krant Kölner-Stadt Anzeiger. 1500 agenten, tien keer zoveel als vorig jaar, worden ingezet rond Oud en Nieuw. Helikopters vliegen rond de Dom, een gebied dat ditmaal bovendien veel beter verlicht zal worden. Cameratoezicht wordt aangescherpt en vuurwerk rond de kathedraal is verboden.

Speciale zones voor vrouwen
Ook komen de autoriteiten met ‘veiligheidszones’ en een speciaal ‘politiesteunpunt’ voor meisjes en vrouwen. De politie roept vrouwen die zich bedreigd voelen of seksueel zijn lastig gevallen, op zich te melden bij dat punt. ‘Ik beloof dat je je uitermate veilig voelt in de omgeving van de Dom,’ aldus Matthies, die een paar weken na Oud en Nieuw werd aangesteld.

De burgemeester van de stad Henriette Reker zei deze week in de gemeenteraad dat ze vooral hoopt dat de horrorverhalen van vorig jaar ‘de vrouwen niet blijven achtervolgen’. In de nacht van 31 december op 1 januari werden meer dan 1.200 vrouwen in Keulen slachtoffer van intimidatie, aanranding en verkrachting.

Amper daders veroordeeld
De politie – machteloos door onderbezetting – wilde in de nasleep eerst niets zeggen over een aanrandingsgolf, en de politietop zweeg een aantal dagen later bewust over de afkomst van de daders. In de meeste gevallen bleek het te gaan om Noord-Afrikaanse asielzoekers, die geen recht op asiel hadden in Duitsland. In groepjes betastten ze vrouwen en probeerden ze spullen te stelen.

Uit cijfers die in juli werden gelekt blijkt dat zeker tweeduizend mannen worden verdacht van aanranding. Omdat camerabeelden niet scherp genoeg bleken is slechts een klein deel daarvan geïdentificeerd en zijn een jaar na dato zes mannen daadwerkelijk veroordeeld. Eind november kregen vier mannen een voorwaardelijke celstraf. De Keulse FDP-fractie baalt daarvan: ‘Veel vrouwen hebben helaas de zekerheid dat de verschrikkelijke daden van die nacht niet zullen worden bestraft.’