buitenland

Mexico geeft zich niet zomaar gewonnen na Trumps muurplan

26 januari 2017Leestijd: 2 minuten

De Mexicaanse president Enrique Pena Nieto is verontwaardigd dat de muur op de grens met de Verenigde Staten er toch gaat komen. Hij heeft zijn bezoek aan Washington volgende week zelfs afgezegd.

Pena Nieto zou dinsdag 31 januari naar Washington gaan, maar zei het bezoek af, na de presentatie van Trumps controversiële anti-immigratieplan.

Amerika schiet kosten muur voor

De Amerikaanse president Donald Trump, die nu krap een week in het Witte Huis zit, wil dat Mexico voor de muur gaat betalen. Eerst moet het miljardenproject worden opgehoest door de Amerikaanse belastingbetaler, in een later stadium is het de bedoeling dat de kosten alsnog worden verhaald op de Mexicanen. ‘Dit is misschien wel een ingewikkelde vorm, maar ze zullen betalen,’ zei Trump in een interview met ABC News. Het was een van zijn belangrijkste punten in zijn campagne, die leidde naar de verkiezingsoverwinning op 8 november. ‘Build that wall’ riepen zijn aanhangers geregeld.

Nu lijkt het er ook echt van te gaan komen. Volgens Trump is de muur ook in het belang van Mexico zelf. Illegale immigratie uit Midden-Amerika (mensen uit landen als Costa Rica, Nicaragua en Honduras, red.) kan zo worden gestopt, en criminele kartels worden verstoord, meent de Amerikaanse president. Op dit moment wordt een deel van de grens al afgeschermd door een ‘muur’ – in werkelijkheid een verzameling van muren, hekken en andere opgeworpen barrières die illegale overstekers moeten tegenhouden. Het gaat tot dusver om 1.049 kilometer van de 3.144 kilometer lange grens, schrijft USAToday.

Waterboarding terug?

In zijn interview met ABC, de eerste vanuit het Witte Huis sinds zijn aantreden, zei hij ook dat hij de Verenigde Staten veilig wil houden. ‘IS doet dingen waar niemand meer van gehoord heeft sinds de Middeleeuwen. We moeten vuur met vuur bestrijden,’ zei Trump. Volgens de president speelt Amerika niet op een gelijk speelveld als het gaat om de strijd tegen de terreurbeweging. ‘Zij schieten en onthoofden christenen die in het Midden-Oosten wonen.’

Trump sluit niet uit dat hij, vanwege dit gevaar, het verbod op waterboarden opheft – een omstreden martelmethode waarbij de verdachte ondergedompeld wordt in water – en denkt te verdrinken. Trump gaat met James Mattis, de minister van Defensie en Mike Pompeo, de directeur van de CIA, overleggen wat wel en niet kan. ‘Als zij het niet willen, is dat prima. Maar als ze het wel willen doen, dan zal ik helpen om dat doel te realiseren.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.