Annemieke Ruggenberg

Na speech van Trump blijven veel vragen onbeantwoord

22 juli 2016Leestijd: 3 minuten

Veiligheid, gerechtigheid en trots.  Dat waren de centrale woorden in Donald Trumps acceptatiespeech in Cleveland. Maar hoe hij zijn beloftes precies wil waarmaken, is onduidelijk.

In een anderhalf uur durende toespraak op donderdagavond, accepteerde Trump officieel zijn benoeming tot Republikeinse presidentskandidaat. Duidelijk werd dat hij zich wil richten op het helpen van de ‘benadeelde Amerikaan’, het veiliger maken van Amerika en op het ‘fixen’ van het politieke systeem.

Hillary krijgt overal de schuld van
Trump beloofde af te rekenen met ‘ISIS barbaren die mensen afslachten’. Ook wil hij opkomen voor de hardwerkende Amerikaan die door Obama en de Clintons in de steek is gelaten. Vooral Hillary Clinton kreeg de schuld van alles wat slecht is in de wereld. Van Islamitische Staat, de situatie in het Midden-Oosten tot handelsverdragen. Wanneer hij haar naam noemde, kwam de al vaker gehoorde kreet ‘Lock her Up’ (sluit haar op) uit de monden van Trump-aanhangers.

Trump presenteerde zich in zijn speech als een fixer. ‘Ons politieke systeem is corrupt en kapot. We kunnen het ons niet meer veroorloven om politiek correct te zijn.’ Iedere keer als Trump een belofte deed of de onvrede van zijn aanhangers verwoordde, scandeerde het publiek ‘USA, USA’. Op de momenten dat Trump met gebalde vuist in de lucht ‘USA, USA’ mee riep, leek hij het meest ontroerd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bouw die muur
Uiteraard kwam ook de muur ter sprake. Toen Trump sprak over de grote groep illegalen in het land riep het publiek ‘build that wall’. In een uitgebreid verhaal vertelde de zakenman nooit eerder in zijn leven zo aangedaan te zijn als toen hij sprak met ouders die hun kinderen hadden verloren door toedoen van illegalen.

Boek: ShowtimeIn deze geestige, maar vooral nuttige gids blikt Amerika-kenner Koen Petersen vooruit op de vier hoogtepunten van de verkiezingsstrijd tussen de presidentskandidaten Hillary Clinton en Donald Trump, van de partijconventies tot verkiezingsdag Bestellen>

Als hij president is, mogen alleen immigranten die van Amerika houden en hard willen werken de grens – of de muur – over. Hoe hij dat precies gaat testen? Dat blijft een vraag. Net als hoe hij andere beloftes – zoals het weer rijk maken van Amerika – gaat waarmaken.

Onbeantwoorde vragen
Opvallend was dat Trump in zijn toesprak de LGBT-gemeenschap noemde en daarop luid applaus kreeg. ‘Als Republikein doet het me veel om jullie me te horen toejuichen als ik hierover praat’, zei hij. Een slimme zet om de banden met deze kiezersgroep aan te halen.

Aan het einde van zijn lange toesprak kwam zijn hele gezin op het podium. Buiten de zee aan ballonnen, was het meest opvallende aan de afsluiting dat Trump wegliep op de melodie van ‘You can’t always get what you want’. Waarom dat nummer? Opnieuw een vraag die vooralsnog onbeantwoord blijft.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.