buitenland

Terreurverdachte Berlijn doodgeschoten in Milaan

23 december 2016Leestijd: 2 minuten

Anis Amri, de Tunesiër die ervan wordt verdacht achter de aanslag in Berlijn te zitten, is doodgeschoten in de Italiaanse stad Milaan. Hij liep tegen de lamp tijdens een routinecontrole.

De Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Marco Minniti bevestigt dat het inderdaad om de voortvluchtige terrorist gaat. Dat blijkt uit aangetroffen vingerafdrukken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Routinecontrole

De terreurverdachte zou volgens persbureau ANSA ’s nachts buiten een treinstation staande zijn gehouden door de politie, toen hem bij een routinecontrole werd gevraagd zijn identiteitsbewijs te tonen. Amri trok vervolgens een pistool.

Een vuurgevecht ontstond, waarna de terrorist werd doodgeschoten. Een agent raakte gewond. Er zijn berichten dat hij daarbij ‘Allahu Akbar’ schreeuwde. Amri zou na zijn daad in Berlijn naar Parijs zijn gereisd en vervolgens de trein hebben gepakt naar Italië.

Opluchting in Berlijn

Bij de terreuraanslag maandag kwamen twaalf mensen om het leven – elf bezoekers van de kerstmarkt en de Poolse chauffeur van de vrachtwagen. Vermoedelijk werd de truck gekaapt, waarna de Pool werd doodgeschoten. Een aantal mensen ligt nog zwaargewond in het ziekenhuis.

De Duitse regering zei in een reactie vlak na de persverklaring van de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken blij te zijn dat Amri is gestopt. Nu is hij in elk geval geen gevaar meer, klinkt het opgelucht in Berlijn. Maar de kritiek op Duitsland zal de komende tijd aanzwellen. Hoe kon het immers dat deze terrorist via Parijs naar Milaan kon reizen, terwijl hij vlak na de aanslag nog was gezien (op camerabeelden) bij een radicale moskee in de Berlijnse wijk Moabit?

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.