‘Schengenzone een ramp’: Berlijn-terrorist reisde ongestoord door EU

27 december 2016Leestijd: 2 minuten
Een Franse soldaat in het station van Lyon, waar terrorist Amri (links) in de trein stapte naar Italië. Foot: AFP

Er wordt steeds meer bekend over de vluchtroute van terrorist Anis Amri, die met een vrachtwagen een aanslag pleegde op een kerstmarkt in Berlijn. Hij kon dagenlang zonder problemen door Europa reizen, ondanks een opsporingsbevel.

Amri, 24, werd eind vorige week per toeval gepakt door de politie in Milaan, toen hij bij een routinecontrole een pistool trok. Een vuurgevecht ontstond, waarbij Amri werd doodgeschoten en één agent gewond raakte.

Het was het einde van een lange zwerftocht van Amri, die de maandag ervoor 12 mensen doodde in Berlijn en tientallen andere slachtoffers maakte door met een vrachtwagen over een kerstmarkt te rijden. Uit gegevens van de Duitse en Franse autoriteiten blijkt dat hij in eerste instantie een salafistische moskee in Berlijn bezocht, waarna hij naar Nederland zou zijn gereisd. In Amsterdam pakte hij een FlixBus naar Frankrijk, weten Franse media.

Kriskras door Europa
Op donderdagmiddag was Amri in Lyon, waar hij op het treinstation gewoon een ticket kon kopen voor de internationale trein naar Italië. Op bewakingsbeelden is te zien hoe hij contant afrekent, melden Franse media.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Via Chambéry en Turijn reisde hij naar Milaan, waar zijn vlucht in een buitenwijk per toeval ten einde kwam.

‘Berlijn-terrorist reisde na aanslag ook door Nederland’

‘Schengen ramp voor veiligheid’
Ondanks het Europese opsporingsbevel dat werd uitgegeven, wist Amri Duitsland te verlaten en zeker twee andere EU-lidstaten te bezoeken.  Zijn foto’s werden weliswaar naar buiten gebracht, de Roemeense vrachtwagenchauffeur merkt op dat er geen telefoonnummer bij stond. Hij belde uiteindelijk het Franse alarmnummer.

De kritiek op de autoriteiten neemt ondertussen toe, ook in Frankrijk. Een woordvoerder van presidentskandidaat François Fillon noemt het ‘ongelofelijk’ dat een terrorist door Europa kan reizen, ook nog met wapens in zijn bezit. Tegenstrever Marine Le Pen zegt dat de vlucht aantoont dat ‘de Schengenzone een totale ramp is voor onze veiligheid’.