‘Berlijn-terrorist reisde na aanslag eerst naar Nederland’

28 december 2016Leestijd: 2 minuten
Amri zou op de bus zijn gestapt bij Amsterdam Sloterdijk. Foto's: ANP AFP

De terrorist die maandag 19 december een aanslag in Berlijn pleegde, vluchtte waarschijnlijk via Nederland naar Frankrijk en Italië. Anis Amri zou een simkaart bij zich hebben die alleen in Nederland was uitgedeeld.

De Tunesiër Amri pleegde de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn op maandag 19 december, waarbij twaalf doden vielen. Daarna wist hij te vluchten. Het lijkt erop dat Amri verscheidene plaatsen in Nederland heeft bezocht.

Het Openbaar Ministerie (OM) geeft aan dat Amri op bewakingsbeelden te zien is in Nijmegen. Daar zou hij de bus hebben gepakt naar Amsterdam Sloterdijk. Volgens het Franse TF1 stapte hij daar in een internationale FlixBus met als eindbestemming Lyon. Hij werd voor en tijdens die busreis geen enkele keer gecontroleerd: Amri had een wapen bij zich.

‘Amri had Nederlandse simkaart’
De Italiaanse krant La Repubblica meldde woensdag bovendien dat Italiaanse onderzoekers een speciale simkaart hebben aangetroffen in de bagage van de 24-jarige Amri. De kaarten zijn tijdens een marketingactie van telefoonbedrijf Lebara tussen 20 en 22 december uitgedeeld op het station van Nijmegen, aldus het OM.

‘Schengenzone een ramp’: Berlijn-terrorist reisde ongestoord door EU

Het reisschema lijkt op het eerste gezicht te kloppen, al is de bestemming van de FlixBus niet helemaal duidelijk. De bus naar Lyon maakt normaliter een tussenstop in Parijs. Een Roemeense vrachtwagenchauffeur zegt dat hij Amri heeft gesproken langs de snelweg bij Limoges, en dat Amri hem naar de weg naar Lyon vroeg.

Wat we weten over vluchtroute
– Maandag 19 december: Amri rijdt met een vrachtwagen over kerstmarkt Berlijn
– 19-20-21 december: Terrorist zou in Nederland zijn, stapt op de bus in Nijmegen en Amsterdam Sloterdijk (mogelijke bestemming Lyon)
– 22 december: Amri wordt gespot op treinstation Lyon, koopt kaartje
– 23 december: Via Chambery en Turijn arriveert hij in Milaan. Daar wordt hij doodgeschoten door agenten

Per toeval gevonden
Wel bekend is dat Amri op donderdag 22 december in de namiddag op het station van Lyon was. Daar pakte hij de trein richting Turijn en Milaan. In die laatste stad werd Amri vrijdag – per toeval – doodgeschoten bij een routinecontrole van de Italiaanse politie. De lange vluchtroute van Amri zorgt voor kritiek op de Schengenzone: door een gebrek aan grenscontroles was het makkelijk voor de terrorist om ongezien door Europa te reizen.

Het Nederlandse landelijk parket zegt te onderzoeken of Amri daadwerkelijk in Nederland geweest is. PVV-leider Geert Wilders wil dat de Tweede Kamer bijeenkomt voor een spoeddebat over de kwestie.