IS claimt aanslag Berlijn: roept op tot meer terreurdaden

20 december 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Wie precies de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn pleegde, is vooralsnog onduidelijk. Desondanks claimt Islamitische Staat (IS) de aanslag en roepen IS-aanhangers op tot nieuwe aanslagen met vrachtwagens.

De politie in Berlijn pakte, kort na de aanslag, weliswaar een Pakistaanse man op, maar liet hem dinsdagavond weer vrij. Er wordt uitgegaan van een terroristische daad, maar over motieven of groeperingen willen de autoriteiten niets kwijt.

Maar Islamitische Staat claimde de aanslag dinsdagavond via ‘persbureau’ Amaq. ‘Een soldaat van IS’ zou hebben toegeslagen.

Aanslag Nice wordt als voorbeeld gezien
De terreurorganisatie gaf onlangs al ‘tips’ over hoe aanslagen kunnen worden gepleegd met vrachtwagens. In een Engelstalig magazine van de terreurgroep, ‘Rumiyah’ (Rome), werden vrachtwagens geprezen als ‘een van de meest eenvoudige en trefzekere wapens die tegen ongelovigen worden ingezet’.

In een stuk van drie pagina’s in de editie van november wordt geadviseerd om vrachtwagens te nemen die groot en zwaar zijn, maar ook een aanzienlijke maximumsnelheid kunnen halen. ‘Wagens zijn net messen, ze zijn erg makkelijk om in handen te krijgen,’ aldus het propagandablad.

Doelwitten worden ook genoemd, waaronder kerstmarkten en festivals. De aanslag in Nice, waarbij een man in een vrachtwagen 86 mensen doodde, wordt als voorbeeld gezien.

Jihadisten willen meer aanslagen
En ook na de aanslag in Berlijn roepen IS-sympathisanten op tot meer aanslagen. Op de versleutelde berichtenservice Telegram zouden jihadisten met elkaar overleggen ‘wie de volgende kerstmarkt gaat doen’, meldt het Duitse dagblad BILD. ‘Je hebt niet meer nodig dan een auto of een vrachtwagen. Daarmee laten we de vijand geschokt en bang achter,’ schrijft een IS-aanhanger.

Dinsdag pakte de politie in het Oostenrijkse Salzburg een 25-jarige Marokkaanse asielzoeker op die concrete plannen zou hebben voor zo’n aanslag. Hij werd opgepakt in een asielzoekerscentrum in de buurt van Salzburg. De autoriteiten verdenken hem ervan dat hij een aanslag wilde plegen rond de populaire kerstmarkt in de stad.