Jonge agent die terrorist Amri doodschoot als held geroemd

23 december 2016Leestijd: 2 minuten

De agent die in Milaan de voortvluchtige terrorist Anis Amri doodschoot was nog maar een groentje bij de politie. Luca Scatà (29) zat nog in zijn proefperiode bij de politie, en heeft met zijn actie afgelopen nacht een ware vuurdoop gehad.

Scatà was nog maar tien maanden werkzaam bij het korps van Sesto San Giovanni, de voorstad waar hij bij een routinecontrole op de internationaal gezochte terrorist Amri stuitte, en had er slechts drie maanden van zijn proeftijd in Milaan op zitten, melden lokale media.

Nachtelijk vuurgevecht

Terreurverdachte Amri werd ’s nachts buiten het treinstation van Sesto San Giovanni staande gehouden door de politie, toen hem bij een routinecontrole werd gevraagd zijn identiteitsbewijs te tonen. Amri trok vervolgens een pistool.

Een vuurgevecht ontstond, waarna Scatà de terrorist wist te doen. Een agent raakte gewond. Zijn collega, Christian Movio (36), raakte bij het vuurgevecht gewond maar maakt het naar omstandigheden goed. Artsen verwijderden vrijdagmiddag een kogel uit zijn schouder.

Lof voor Italiaanse veiligheidsdiensten

De plaatselijke minister van Binnenlandse Zaken Marco Minniti geeft aan dat hij binnenkort het korps zal bezoeken om ze ‘persoonlijk te omhelzen’ na de heldendaad. ‘Deze twee bijzondere jongemannen, die slechts hun werk aan het doen waren, hebben een uitzonderlijke dienst aan de gemeenschap bewezen’. De Italianen, onder wie de kersverse Italiaanse premier Paolo Gentiloni, loven hun ‘sterke veiligheidsdiensten’.

De voormalige premier Matteo Renzi zette een ode aan de twee politieagenten op Facebook, en noemde de Italiaanse politiedienst ‘een van de beste ter wereld’. De Berlijnse politie bedankte Scatà en Movio middels een tweet voor hun inzet. En ook de Italiaanse politiechef Franco Gabrielli is ‘trots op hun professionaliteit’.

‘Italie is hen dankbaar,’ zegt Minniti over de twee mannen. ‘Dankzij mensen zoals zij, zullen de Italianen een nog beter kerstfeest doormaken’.

Scatà kan rekenen op nog meer lovende woorden op sociale media. Sinds vrijdagochtend bekend werd dat Amri had geneutraliseerd, zijn er verschillende Facebook-pagina’s opgericht ter ere van de jonge agent. De pagina’s zijn onder meer getiteld ‘Geef Luca Scatà een medaille’, en ‘Luca Scatà: wereldwijde held’.

Ondertussen rest de vraag waarom de Duitse veiligheidsdiensten Amri niet eerder wisten te pakken. Na de wrede aanslag op de kerstmarkt op de Breitscheidsplatz in hartje Berlijn wist Amri dagenlang onder de radar te blijven, en kriskras door Europa te reizen.

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas merkt op dat lessen getrokken moeten worden uit de aanslag. ‘Het gaat vooral om de vragen hoe mensen die verplicht zijn het land te verlaten zo snel mogelijk uitgezet kunnen worden en hoe mensen die een gevaar vormen nog beter in de gaten gehouden kunnen worden.’ Duitse justitie maakt nu jacht op eventuele handlangers van de terrorist.