Met deze maatregelen straft Obama Rusland voor ‘verkiezingshacks’

29 december 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

De Amerikaanse president Barack Obama legt Rusland sancties op om het Kremlin te straffen voor de vermeende inmenging met de verkiezingen in de Verenigde Staten. Met de strenge maatregelen zet het Witte Huis de spanningen tussen de Verenigde Staten en Rusland verder op scherp.

Onder meer de veiligheidsdienst van Moskouw, FSB genaamd, wordt geraakt door de nieuwe maatregelen. Ook de militaire geheime dienst GRU en aan de organisatie gelieerde bedrijven worden aangepakt.

Vertrek diplomaten

Met de sancties slaat Obama terug naar Rusland na de bemoeienis met de verkiezingen, enkele maanden voordat president-elect Donald Trump zijn intrek zal nemen in het Witte Huis. Volgens Trump zelf zijn de beschuldigingen nergens op gebaseerd. ‘Ik vind dat we verder moeten met ons leven,’ zei hij ook.

De Verenigde Staten zet tevens zeker 35 Russische diplomaten het land uit. De diplomaten, die werkzaam zijn voor de ambassade en het Russische consulaat, hebben 72 uur om het land te verlaten. De Russische ambassadeur in Washington, Sergei Kislyak, wordt niet uitgezet.

‘Deze sancties worden opgelegd nadat we de Russische overheid privé en publiekelijk meerdere keren hebben gewaarschuwd en deze acties zijn een gepaste en benodigde reactie op de pogingen om het Amerikaanse belang te schaden,’ zegt Obama in een persbericht.

Spanningen tussen Amerika en Rusland

De sancties komen niet bepaald onverwachts. Nadat Democraten de Russen ervan beschuldigde de uitslag van de verkiezingen te hebben beïnvloed, stelde Obama dat de inmenging niet ongestraft kan blijven. ‘Er kan geen twijfel over bestaan dat wij maatregelen moeten nemen als een buitenlandse overheid tracht onze verkiezingen te beïnvloeden,’ aldus de president begin december.

Volgens de Democraten zijn de acties nodig als reactie op de ‘gespecialiseerde digitale campagne die werd georganiseerd door hooggeplaatste Kremlin-ambtenaren’ om de verkiezingen te verstoren. Na het rapport van de CIA, waarin de veiligheidsdienst concludeert dat de Russen de uitslag inderdaad hadden beïnvloed, beweerde een aantal officieren en politici zelfs dat de Russische president Vladimir Poetin persoonlijk betrokken was bij de ‘hacks’.

De Russische president zou zelf aanwijzingen hebben gegeven hoe gehackt materiaal over de Democraten naar buiten moest komen. Die informatie hebben de officieren naar eigen zeggen gekregen van ‘diplomatieke bronnen en spionnen van Amerikaanse bondgenoten’. Poetin wordt vooral verdacht omdat de activiteiten ‘alleen door de meest hooggeplaatste ambtenaren in Rusland konden worden goedgekeurd’.