buitenland

Trump neemt CIA en Democraten op de korrel om ‘Russische hack’

12 december 2016Leestijd: 2 minuten

De aanname dat Rusland hackers zou hebben ingeschakeld om de Amerikaanse presidentsverkiezingen beslissend te beinvloeden? De gekozen president Donald Trump gelooft er helemaal niets van.

‘Het is belachelijk. Het is een excuus,’ zei Trump zondag in een interview met Fox News. Hij verdenkt de Democraten ervan het rapport te hebben uitgegeven, en gelooft niet dat de CIA achter het rapport zit. De Democraten zouden het nog steeds niet kunnen verkroppen dat ze hebben verloren begin november, vermoedt Trump. ‘Ze schamen zich.

Volgens Trump is er weinig aan de hand

Zijn eigen Republikeinse partij wil – net als de Democraten – wel een grondig onderzoek naar de conclusies van het rapport. In een gezamenlijke verklaring noemen Republikeinse en Democratische Senatoren een mogelijke Russische interventie in de Amerikaanse verkiezingen ‘alarmerend’.

President Barack Obama heeft de inlichtingendiensten vrijdag geïnstrueerd om een grootschalig onderzoek te starten naar de Russische cyberaanvallen. Dat moet klaar zijn voordat hij het Witte Huis verlaat. Een paar dagen geleden zei Trump al dat er niets aan de hand is. Hij zei het ongelofelijk te vinden dat de CIA zich nu in deze discussie mengt. ‘Dit zijn dezelfde mensen die zeiden dat (de Iraakse dictator) Saddam Hussein massavernietigingswapens had.’

CIA is volledig overtuigd

‘De verkiezingen zijn lang en breed achter de rug met een van de grootste overwinningen in het Kiescollege van de geschiedenis. Het is tijd om verder te gaan en Amerika weer groots te maken,’ sprak de aankomende president van de Verenigde Staten. De inlichtingendienst zelf is volledig overtuigd van de Russische bemoeienis met de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

De gezamenlijke inlichtingendiensten schrijven in een geheim rapport dat het doel van Rusland niet was om het vertrouwen in de Amerikaanse democratie te ondermijnen, maar om één kandidaat te steunen, Donald Trump. ‘Daarover zijn we het vrijwel unaniem eens,’ aldus een Amerikaanse official tegen The Washington Post.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.