buitenland

Amerikanen geloven: Poetin ‘persoonlijk betrokken’ bij Russische hack

15 december 2016Leestijd: 2 minuten

Hooggeplaatste officieren binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten zouden geloven dat de Russische president Vladimir Poetin persoonlijk betrokken is geweest bij Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen. Eerder kwam de CIA met een rapport waarin stond dat Russische hackers de verkiezingen hebben geprobeerd te beïnvloeden.

Bronnen binnen de Amerikaanse veiligheidsdiensten verdenken Poetin er nu met een ‘hoge mate van zekerheid’ evan zich persoonlijk te hebben gemengd in de hack, meldt NBC News.

Aanwijzingen geven

De Russische president zou zelf aanwijzingen hebben gegeven hoe gehackt materiaal over de Democraten naar buiten moest komen. Die informatie hebben de officieren naar eigen zeggen gekregen van ‘diplomatieke bronnen en spionnen van Amerikaanse bondgenoten’. Poetin wordt verdacht, omdat de activiteiten ‘alleen door de meest hooggeplaatste ambtenaren in Rusland konden worden goedgekeurd’.

Wat wilde Poetin volgens hen dan met de hack? Naast het feit dat de president een ‘vete’ voerde met de voormalige Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton, zou hij er ook voor willen zorgen dat huidige bondgenoten van Amerika het vertrouwen in het land zouden verliezen. ‘Hij wilde een beeld creëren dat bondgenoten niet langer op Amerika kunnen vertrouwen als geloofwaardige globale leider,’ aldus NBC News.

FBI deelt mening CIA niet

De CIA sprak eerder al het vermoeden uit dat de Russische regering erop uit was om president-elect Donald Trump aan de overwinning te helpen. ‘Belachelijk,’ luidde het oordeel van Trump zelf over het CIA-rapport.

Hoewel de FBI en andere veiligheidsdiensten het er niet volledig mee eens zijn, ontkent vrijwel niemand dat er een Russische hack is geweest die het op Clinton gemunt had. Zowel de CIA als de FBI geven geen commentaar op het verhaal van NBC News.

Volgens een voormalige CIA-officier is het goed mogelijk dat de regering van de huidige president Barack Obama ‘actie onderneemt’ vanwege de hack, nog voordat Obama het Witte Huis verlaat.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.