buitenland

Overwinning voor Porosjenko: visumvrij reizen voor Oekraïners een feit

17 november 2016Leestijd: 2 minuten

Ambassadeurs van de 28 lidstaten van de Europese Unie hebben donderdag in Brussel groen licht gegeven voor het visumvrij reizen voor Oekraïners. De in totaal 45 miljoen Oekraïners kunnen binnenkort dus zonder visum naar de EU reizen.

De Oekraïense president Petro Porosjenko sprak zich enige tijd geleden al optimistisch uit over de onderhandelingen over het visumvrije reizen: volgens hem zou het eind november geregeld zijn. Dat is dus zelf nog iets eerder gebeurd.

Wel eerst noodrem instellen

De meerderheid in het Europees Parlement stemde eerder al voor het visumvrij reizen van Oekraïne binnen Europa. Het land zou voldoen aan de eisen van de Europese Unie om de visumregels af te schaffen.

De maatregel gaat echter pas in als er een soort noodremmechanisme van kracht is geworden. Dat moet landen de mogelijkheid geven om de visumvrijstelling bij bijvoorbeeld misbruik of een te grote instroom op te schorten.

De Europese Commissie onder leiding van voorzitter Jean-Claude Juncker gaf vorig jaar al een positief advies voor het visumvrije reizen. ‘Er is sprake van een gemeenschappelijk belang om het makkelijker te maken voor onze burgers om naar elkaars landen te reizen,’ zei Juncker eerder.

De Nederlandse regering liet in mei, toevallig na het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne, weten voorstander te zijn. Het visumvrije reizen zelf heeft niks met het associatieverdrag te maken.

Tegenstanders willen geen nauwere samenwerking met Oekraïne

Onder meer de organisaties die zich verzetten tegen het associatieverdrag met Oekraïne, protesteren tegen de nauwere samenwerking tussen de Unie en het Oost-Europese land. De meerderheid van de kiezers stemde tegen het akkoord tijdens het Nederlandse referendum op 6 april. Premier Mark Rutte heeft nog altijd niet besloten over het verdrag: gaat hij het ratificeren of niet?

Het besluit is een positief signaal voor de EU-Oekraïne-top die volgende week in Brussel wordt gehouden, zegt ambassadeur Peter Javorcik van Slowakije, het land dat momenteel het EU-voorzitterschap bekleedt.

Wanneer de visumvrijstelling officieel ingaat, mogen Oekraïners met een biometrisch paspoort elk half jaar 90 dagen zonder visum naar de EU reizen. Het is bedoeld voor bijvoorbeeld familiebezoek: werken in de EU mag niet. Bovendien geldt de regeling niet voor de landen Groot-Brittannië en Ierland. EU-burgers zijn al sinds 2005 vrijgesteld van visumplicht als ze naar Oekraïne reizen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.