EU: snel visumvrij reizen voor Oekraïne

11 april 2016Leestijd: 2 minuten
EU-leiders Jean-Claude Juncker (links) en Donald Tusk (rechts) met de Oekraïnse president Petro Porosjenko. Foto: EPA

De Europese Commissie wil de banden met Oekraïne verder aanhalen. Een week nadat Nederlandse kiezers het EU-associatieakkoord met het land wegstemden, wil de Commissie spoedig  visumvrij reizen voor Oekraïners voorstellen.

De president van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft dat vorige maand beloofd aan de Oekraïnse president Petro Porosjenko en is van plan deze maand een voorstel in te dienen, meldt een bron binnen de Commissie aan persbureau Reuters. Als de maatregel wordt aangenomen kunnen 45 miljoen Oekraïners in de nabije toekomst visumvrij naar EU-lidstaten reizen.

‘Misschien lijkt het erop dat we de Nederlandse kiezers negeren, maar we moeten onze beloftes aan Oekraïne ook houden, omdat zij aan de voorwaarden hebben voldaan,’ zegt de bron tegen Reuters. Porosjenko zei zondag al te verwachten dat ‘het associatieverdrag niet zal worden veranderd, het is al in werking gesteld.’

Eerste stap
Nadat het plan voor visumvrij reizen door de Europese Commissie wordt aangenomen moet zowel een meerderheid in het Europese Parlement als een meerderheid van EU-lidstaten het plan steunen, voor het in werking gaat.

Syp WyniaReferendum toont kloof tussen politiek en burger

Bovendien wordt beloofd om een clausule toe te voegen waarin staat dat, mocht er een grote migratiestroom van Oekraïne naar de EU komen, het visumvrij-reizen tijdelijk kan worden opgeschort.

Referendum
Ondanks dat visumvrij reizen niet wordt bepaald in het EU-associatieverdrag is de timing van het plan opvallend. Afgelopen woensdag stemde 61 procent van de kiezers bij het referendum tegen het EU-akkoord dat de politieke en economische banden met Oekraïne aanhaalt.

Premier Mark Rutte (VVD) zei na de uitslag dat Nederland het associatieakkoord niet zomaar kan ratificeren. De komende tijd wil het kabinet kijken wat er precies veranderd kan worden aan het verdrag, waarvan al grote delen zijn ingevoerd.