Porosjenko: ‘Eind november visumvrij reizen voor Oekraïners’

24 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Porosjenko (L) en Juncker Foto: EPA

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft gezegd dat Oekraïners zonder visum in Europa mogen reizen voor 24 november. Dan heeft een EU-Oekraïne-top plaats in Brussel.

‘Ik heb er vertrouwen in dat de documenten voor een visumvrij stelsel gereed en geratificeerd zijn door het Europees Parlement tegen die tijd,’ aldus Porosjenko volgens de website van de Oekraïense overheid. ‘Ik twijfel hier niet aan omdat we hebben afgesproken dat het voor de top op 24 november geregeld zou zijn.’

Oekraïne voldoen aan eisen

De meerderheid in het Europees Parlement heeft gestemd voor het visumvrij reizen van Oekraïne binnen Europa. Het land zou voldoen aan de eisen van de Europese Unie om de visumregels af te schaffen. Als de Europese Unie inderdaad het groene licht geeft, mogen Oekraïners negentig dagen zonder visum verblijven in EU-landen, met uitzondering van Groot-Brittannië en Ierland.

De EU wil al een tijdje werken naar het visumvrij reizen voor Oekraïners. Migratiecommissaris Dimitris Avramopoulos zegt dat de Oekraïense regering belangrijke hervormingen heeft doorgevoerd, waardoor het afschaffen van de visumregelgeving hoger op de agenda komt.

‘Gemeenschappelijk belang’

‘Er is sprake van een gemeenschappelijk belang om het makkelijker te maken voor onze burgers om naar elkaars landen te reizen,’ heeft Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, eerder dit jaar gezegd.

Onder meer de organisaties die zich verzetten tegen het associatieverdrag met Oekraïne, protesteren tegen de nauwere samenwerking tussen de Unie en het Oost-Europese land. De meerderheid van de kiezers stemde tegen het akkoord tijdens het Nederlandse referendum op 6 april. Premier Mark Rutte heeft nog maar enkele dagen om met een beslissing te komen over het verdrag: gaat hij het ratificeren of niet?