EU blij met Oekraïneverdrag, ondanks Nederlands ‘nee’

14 november 2016Leestijd: 2 minuten
Bert Koenders met zijn Belgische collega Didier Reynders en de Italiaanse minister Paolo Gentiloni. Foto: EPA

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken zeggen tevreden te zijn over de voorlopige uitvoering van het associatieverdrag met Oekraïne. Nederland heeft het verdrag nog niet eens geratificeerd.

De ministers van Buitenlandse Zaken van 28 EU-lidstaten vergaderden maandag in Brussel over onder meer de situatie in Oekraïne. In een verklaring stellen ze dat het associatieverdrag zorgt voor betere politieke samenwerking en economische integratie tussen beide partijen. De Nederlandse situatie wordt helemaal niet genoemd, ondanks dat ook Bert Koenders (PvdA) aanwezig was.

Nadat Nederlandse kiezers bij een raadgevend referendum ‘nee’ zeiden tegen het Oekraïneverdrag, moest het kabinet op zoek naar een oplossing. Vooralsnog is die niet gevonden en heeft Nederland het verdrag nog niet geratificeerd, tot frustratie van de Oekraïners. Premier Mark Rutte hoopt volgende maand in Brussel steun te verkrijgen voor een expliciete verklaring dat het verdrag geen opstap is voor Oekraïne richting een volledig lidmaatschap.

Economische zijn al versterkt
Sinds 1 januari dit jaar zijn de economische onderdelen van het verdrag wel al gewoon ingegaan: Oekraïne beloofde het onder meer aantrekkelijker te maken voor Europese bedrijven om in het land te investeren. Ook worden de invoerrechten aan beide kanten verlaagd. Zo moet de handel met Oekraïne worden gestimuleerd.

Volgens Federica Mogherini, Buitenlandchef van de EU, laat het verdrag zien dat de EU van plan is Oekraïne door dik en dun te steunen, ook terwijl wordt nagedacht over dialoog met het Rusland van Vladimir Poetin. ‘De Europese Unie heeft een principestandpunt ten opzichte van de Krim en de situatie in Oekraïne. Dat gaat niet veranderen, ook niet als ander beleid wordt aangepast.’

Oekraïne over referendum: geloofwaardigheid Nederland op het spel

De Oekraïense president Petro Porosjenko en eurocommissaris voor Uitbreiding Johannes Hahn zijn beide optimistisch dat een andere belofte snel kan worden ingelost: visumvrij reizen voor Oekraïners. De EU denkt dat de inwoners van het Oost-Europese land nog voor de kerst zonder visum naar de Unie kunnen reizen.