buitenland

Niet May, maar Britse parlement heeft laatste woord over Brexit

03 november 2016

Het Britse parlement, niet de overheid, mag beslissen of de Britten uiteindelijk een beroep doen op Artikel 50 en daarmee uit de Europese Unie stappen. Dat heeft de Hoge Raad donderdag bepaald.

Niet de regering, maar het gehele parlement, dat voor een groot deel bestaat uit politici die tegen een ‘Brexit’ zijn, mag bepalen of en wanneer Groot-Brittannië het Brexit-proces begint. De regering heeft geen macht over het parlement als het gaat om Britse wetgeving, aldus de Raad. Het parlement moet in dit geval de leiding nemen.

2016-10-21 14:37:26 epa05596089 Britain's Prime Minister Theresa May leaves at the end of the second day of European Summit in Brussels, Belgium, 21 October 2016. EU leaders met on 20 and 21 October to discuss migration, trade and Russia, including its role in Syria. It was also the first summit attended by new British Prime Minister Theresa May. EPA/STEPHANIE LECOCQDit onthullen gelekte opnames over Brexit-standpunten van Theresa May

Het is namelijk ‘onvermijdelijk’ dat het verlaten van de EU betekent dat Britse wetten veranderen. Daar mag de regering geen zeggenschap over hebben. De beslissing van de Hoge Raad maakt de kans op een Brexit een stuk kleiner.

‘Brexit betekent Brexit’

Premier Theresa May, die heeft volgehouden dat een Brexit ook echt een Brexit betekent, heeft nu niet meer het laatste woord over het Britse vertrek uit de EU. Zij was van plan in maart volgend jaar een beroep te doen op artikel 50, maar ze moet nu eerst toestemming krijgen van de meerderheid van het parlement.

De meerderheid van de Britten (52 procent) stemde op 24 juni voor het beëindigen van het Britse EU-lidmaatschap. De Hoge Raad moest zich over de vraag buigen of de premier wel over de beslissing gaat, nadat dit werd aangekaart door activisten die het onterecht vinden dat May, die niet democratisch verkozen is, dit besluit mag nemen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.