#Brexit

Theresa May: geen Iron Lady, wel keihard en Conservatief

11 juli 2016Leestijd: 2 minuten

Theresa May is de nieuwe premier van Groot-Brittannië. Nadat haar tegenstander en ‘Brexiteer’ Andrea Leadsom zich terugtrok uit de race om het leiderschap van de Conservatieven, neemt May op woensdag haar intrek in Downing Street 10.

May kondigde haar kandidatuur voor het premierschap aan in de centrumrechtse krant The Times, wellicht een voorbode van haar regeringsstijl als zij het premierschap overneemt. De minister van Binnenlandse Zaken wordt gezien als een relatief ‘gematigde’ Conservatief. Tijdens de campagne in de aanloop naar het EU-referendum schaarde May zich achter het ‘Remain’-kamp, maar hield zich relatief rustig.

Tweede vrouwelijke premier

May wordt de tweede vrouwelijke premier ooit van Groot-Brittannië. Margareth Thatcher, die tussen 1979 en 1990 premier was, leidde ook de Conservatieven. May heeft aan de beroemde eliteschool Oxford University gestudeerd, maar zat tijdens haar jongere jaren op zowel openbare als privéscholen. In 1997 werd zij verkozen als parlementariër en onder Cameron bezette zij een aantal hoge kabinetsposities.

De meningen over de prestaties van May als minister zijn verdeeld. Zij ging goed om met bijvoorbeeld terreurdreigingen, maar kreeg het Britse migratiesaldo maar niet omlaag, ondanks de beloftes van de Conservatieve partij.

Een lastige toekomst

‘Brexit betekent ook echt Brexit,’ zei May tijdens haar eerste speech sinds de aankondiging van haar kandidatuur. ‘Maar dat moet wel goed begeleid, en rustig aan gebeuren.’ De politicus is duidelijk van plan haar partij te verenigen, en in te spelen op haar eigen kracht: de gulden middenweg.

Het zal de Conservatief echter niet makkelijk worden gemaakt. Waar het eurosceptische rechts haar de toenemende migratiestroom verwijt, krijgt zij ook van links de wind van voren. Zo staat May bekend om het controversiële asielzoekerscentrum in Yarl’s Wood. Daar werden meisjes en vrouwen vastgehouden terwijl hun asielaanvraag werd verwerkt. Zij zaten daar vaak in ‘onmenselijke omstandigheden’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.