Met dit wetsvoorstel wil May het Brexit-proces versnellen

02 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
May kan met de Great Repeal Bill misschien wel binnen twee jaar de Britten uit de EU leiden Foto: EPA

In maart 2017 wil de Britse premier Theresa May een beroep doen op Artikel 50 van het Verdrag van Lissabon. Daarmee zal de Brexit-procedure van start gaan, maar gaat dat wel zo makkelijk? En hoe zal de procedure verlopen?

‘In het eerste kwartaal’ van 2017 zal het kabinet van May beginnen met het proces de Europese Unie te verlaten, zegt May tegen BBC-presentator Andrew Marr. De premier sprak live op televisie over haar regering en de Brexit-plannen, terwijl in Birmingham de partijconferentie van de Conservatieven plaatsheeft. Na het beroep op Artikel 50, zal de Britse regering twee jaar de tijd hebben alle aspecten van het vertrek te regelen.

Een ding is duidelijk: de Brexit-procedure zal niet makkelijk worden voor May.

Interne markt en Britse wetten

De twee belangrijkste struikelpunten voor May zijn de interne markt en de Britse wetten. Gezien het feit dat Groot-Brittannië geen grondwet heeft, en een groot deel van de wetten gebaseerd is op Europese wetgeving, zal vooral dat laatste voor problemen zorgen.

Wel is duidelijk dat May een plan heeft voor het vervangen van de wetten. Brexit-minister David Davis presenteert tijdens de partijconferentie de ‘Great Repeal Bill’. Volgens dit wetsvoorstel zal het merendeel van de Europese wetten worden opgenomen in de Britse wetgeving.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Het is simpel. Op het moment dat we uit de EU vertrekken, moet Groot-Brittannië de controle hebben. En dat betekent dat EU-wetten niet meer van toepassing mogen zijn,’ aldus Davis. ‘Om voor continuïteit te zorgen, zullen we een simpele aanpak handhaven: EU-wetten zullen worden opgenomen in de nationale wetgeving, vanaf de dag dat we uit de EU stappen.’

2016-09-22 19:28:03 (L-R) Turkish Foreign Minister Mevlut Cavusoglu, British Foreign Minister Boris Johnson and EU High Representative Federica Mogherini attend the International Syria Support Group meeting, September 22, 2016 in New York. / AFP PHOTO / Bryan R. SmithBrexit hoeft echt geen twee jaar te duren, zegt optimistische Boris Johnson

Overwinning en teleurstelling voor eurosceptici

Of het mogelijk is alle wetten op te nemen in het Britse wetboek, is onduidelijk. Het kabinet heeft wel aangegeven dat de ministers pas naar de individuele wetten zullen kijken ná het beroep op Artikel 50. De Great Repeal Bill is enerzijds een overwinning voor Brexiters, omdat de aanpassing van de wetgeving anders misschien wel negen jaar zou kunnen duren.

Aan de andere kant betekent het dat een groot aantal EU-wetten toch zullen worden opgenomen in de Britse wetgeving, iets waartegen bijvoorbeeld oud-Ukip-leider Nigel Farage zich fel tegen heeft verzet.

Over eventuele deelname aan de interne markt heeft May niet veel gezegd. Wel zegt haar vertrouweling en huidige Transportminister Chris Grayling dat ‘het lidmaatschap van de interne markt helemaal niet bestaat’.

Bauke Schram
Bauke Schram (1993) werkte van april 2016 tot september 2017 online redacteur bij Elsevier Weekblad.
Lees meer
Bauke Schram

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.