Ryan verdedigt Trump niet meer en stopt met campagne

10 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Paul Ryan Foto: AFP

De Republikein Paul Ryan zal na het lekken van de controversiële video’s van Donald Trump geen campagne meer voeren met de presidentskandidaat. Ryan wil Trump niet meer verdedigen, zegt een woordvoerder.

Nadat een video uit 2005 werd gelekt, waarin Trump een reeks vrouwonvriendelijke uitspraken doet, hebben veel Republikeinen hun steun voor de vastgoedmagnaat ingetrokken. Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zelf heeft maandenlang gewacht met het uiten van zijn steun voor Trump. Hij blijft de presidentskandidaat steunen, maar zal geen campagne met hem voeren.

Rally in Wisconsin afgezegd

2016-10-10 03:36:16 US Republican presidential candidate Donald Trump kisses his wife Melania at the end of the second presidential debate at Washington University in St. Louis, Missouri, on October 9, 2016. / AFP PHOTO / Robyn BeckTrump lijkt met de schrik vrij te komen na vuilbekkerij

Volgens zijn woordvoerder richt de Republikein zich de komende maandag ‘volledig op het verdedigen van de meerderheid in het Amerikaanse Congres’. Dit weekend zou hij Trump bijstaan tijdens een rally in zijn thuisstaat Wisconsin, maar Ryan heeft afgezegd.

Volgens Politico overweegt Ryan, die al vaker heeft aangegeven geen fan te zijn van de controversiële Trump, alsnog zijn steun voor Trump in te trekken. Hij zou al dagenlang gesprekken voeren met zijn adviseurs en assistenten over de ‘geanticipeerde Apocalyps’ binnen de Republikeinse partij.

Trump is vooral populair onder Amerikanen die normaal niet politiek actief zijn. Met de steun van Ryan, bleef hij ook in de Republikeinse Partij geliefd. Oud-vicepresidentskandidaat Ryan is het conservatieve boegbeeld van de GOP.

Uit een nieuwe peiling van Wall Street Journal en NBC blijkt dat de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton nu een voorsprong heeft op Trump van meer dan 11 punten. In september stond ze nog maar 6 punten voor.