Excuses Trump voor seksisme: ‘Maar Bill Clinton is veel erger’

08 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Donald Trump heeft zijn excuses moeten aanbieden voor een reeks vrouwonvriendelijke uitspraken die hij doet in een uitgelekte video. Typerend voor de vastgoedmagnaat: hij gaat direct in de tegenaanval.

De nieuwste controverse rond Trump draait om gelekte geluidsfragmenten van meer dan tien jaar oud. Trump zit in een bus te praten met een tv-presentator, niet wetende dat het gesprek wordt opgenomen, en doet een reeks seksistische uitspraken.  ‘Ik kus vrouwen gewoon. Ik wacht niet eens. Als je een ster bent, laten ze je het doen,’ zegt Trump in de fragmenten, naar buiten gebracht door de Washington Post. Trump gaat nog verder: ‘Je kan alles doen. Grijp ze in hun poes. Je kan alles doen’.

Republikeinen trekken handen van Trump af
Van links en rechts wordt de Republikeinse presidentskandidaat aangevallen. Hillary Clinton noemt de onthullingen op Twitter ‘angstaanjagend’. De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan zegt ‘misselijk’ te worden van de uitspraken en annuleerde een gezamenlijke campagnebijeenkomst met Trump.

Partijvoorzitter Reince Preibus reageert dat ‘geen enkele vrouw ooit in deze bewoordingen kan worden omschreven’. De politieke schade kan groot blijken, want verscheidene Republikeinse politici hebben hun steun aan Trump al ingetrokken. Opgeven is in elk geval geen optie, zegt de vastgoedmagnaat tegen Amerikaanse media. ‘Ik geef niet op. Ik heb nog nooit op opgegeven,’ zei Trump.

Excuses van Trump, maar ook meteen tegenaanval
In een video op Facebook heeft Trump wel – voor het eerst in de campagne – zijn excuses aangeboden. ‘Ik heb nooit gezegd dat ik een perfect persoon ben. Ik heb dingen gezegd en gedaan waar ik spijt van heb. Ik heb deze uitspraken gedaan: ik zat fout en wil me verontschuldigen.’

Maar, zo waarschuwt Trump, zijn uitspraken vallen in het niets bij wat de Clintons allemaal hebben uitgespookt. Zo zegt hij dat Bill Clinton ‘veel ergere dingen tegen me heeft gezegd op de golfbaan’ en dat Hillary ‘de slachtoffers van Bills misbruik heeft gepest en geïntimideerd’. Trump zegt de kwesties rond Bill de komende tijd nieuw leven in te willen blazen.