Hard tegen hard: ongekend vijandig debat tussen Trump en Clinton

10 oktober 2016Leestijd: 3 minuten
Foto: EPA

Het tweede tv-debat tussen de Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton is uitgelopen op een pessimistisch steekspel. Trump, relatief beheerst, duwde zijn Democratische tegenstander grote delen van het debat in de verdediging.

Kort voor het tweede debat in St. Louis gaf Trump een voorproefje van wat er zou komen. De Republikein organiseerde een persconferentie met vier vrouwen die Bill Clinton hebben beschuldigd van aanranding of verkrachting. Bij de opkomst van Hillary Clinton en Donald Trump gaven de twee elkaar niet eens een hand: de toon was gezet.

Trump probeert affaires Bill Clinton erbij te betrekken
In het eerste half uur van het townhall debat – waarbij kiezers vragen konden stellen aan de kandidaten – werd Trump gedwongen vrijwel alleen te praten over de gelekte tape waarop hij op vulgaire wijze praat over vrouwen. ‘Het zijn maar woorden. Ik ben er niet trots op,’ zei hij, voordat hij de aanval inzette. ‘Bill Clinton misbruikte vrouwen en Hillary hielp hem. Vertel mij niet over woorden.’

‘Dit is wie Donald Trump is,’ reageerde Hillary. ‘En het laat zien waarom hij niet geschikt is voor het presidentschap. Het gaat niet alleen om vrouwen. Hij praat ook zo over minderheden.’ Over Bills verleden wilde ze niets zeggen, behalve dat zij de ‘meest verstandige’ op het podium wilde zijn.

Presidentskandidaat praat over gevangenisstraf voor concurrent
Na het eerste half uur leek Trump meer op zijn gemak en duwde hij zijn tegenstander in de verdediging. Het toppunt was Trumps aanval op Clintons gebruik van een privé e-mailserver. ‘Je moet je schamen voor de 33.000 mails die zijn verdwenen. Als ik president word, stel ik een speciale aanklager aan.’

Clinton reageerde dat ‘het maar al te goed is dat iemand met Trumps temperament geen president is’. Trump had het laatste woord: ‘Dat komt omdat je tegen die tijd in de gevangenis zal zitten.’

De Democraat hield zich duidelijk in en probeerde de kritiek van Trump vooral te ontwijken. ‘Hij leeft in een alternatieve realiteit,’ zei ze na een van zijn aanvallen.

Maar zo liet ze toe dat Trump tot tweemaal zei dat Clinton ‘haat in haar hart’ heeft, naar aanleiding van haar uitspraken dat de helft van Trump-aanhangers racistisch en seksistisch is. Ook wist Trump haar keer op keer neer te zetten als een falend politicus: waarom deed ze niets aan de problemen in Syrië, waarom pakte ze het belastingsysteem niet aan, waarom werden de problemen in achterstandswijken groter?

Vilein debat met positief einde
De Republikein heeft nog wel wat uit te leggen aan zijn vicepresidentskandidaat Mike Pence. Op een vraag over hoe de situatie in Syrië moet worden opgelost zei Trump dat hij en Pence ‘niet met elkaar gesproken hebben’ en het oneens zijn met elkaar. Trump herhaalde dat hij wil samenwerken met Rusland en het Syrië van Assad tegen Islamitische Staat, terwijl Pence sprak over misdaden van de Russen.

Het ongekend negatieve debat eindigde met een positieve noot, omdat beide kandidaten werd gevraagd iets positiefs over de ander te zeggen. Clinton prees Trumps familie, de vastgoedmagnaat noemde Clinton ‘een strijder die nooit opgeeft’. ‘Dat respecteer ik.’