Trump niet blij met Republikeinen, en prijst ‘Democratische loyaliteit’

11 oktober 2016Leestijd: 2 minuten
Ryan (L) kondigde maandag aan zich niet langer in te willen zetten voor de campagne van Trump (R) - Foto: AFP

Donald Trump heeft het moeilijk met het feit dat steeds meer Republikeinen hem de rug toekeren. In een stroom aan berichten op sociale media laat hij zijn onvrede blijken, vooral, nu partijgenoot Paul Ryan hem heeft laten vallen.

Ryan, tevens voorzitter van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, liet maandag weten Trump niet meer te willen verdedigen, en geen campagne meer voor hem te willen voeren.

Geen moeite meer doen

De aanleiding daarvoor was de ruim tien jaar oude tape, die vorige week uitlekte, waarin Trump opschept over de manier waarop hij vrouwen behandelt. Amerikaanse media en mede-Republikeinen reageerden geschokt op het geluidsmateriaal. Ryan zei maandag in een telefonisch gesprek met de Republikeinen zich volledig te willen richten op de strijd om het Congres, en zich niet meer te willen inzetten voor Trump.

Meepraten over de Amerikaanse verkiezingen? Kom naar de derde Elseviers verkiezingsavond!
ricknieman

’Dit weekend zou hij Trump bijstaan tijdens een rally in zijn thuisstaat Wisconsin, maar Ryan heeft afgezegd. Hij heeft niet expliciet zijn steun (endorsement) opgezegd, maar doet dus geen enkele moeite meer voor Trumps campagne.

Trump prijst Democratische ‘loyaliteit

Trump haalt dinsdag uit naar Ryan. ‘Hoewel ik het tweede debat met gemak won, is het moeilijk goed te presteren als Paul Ryan en anderen geen enkele steun geven,’ schreef hij onder meer. Ook noemt hij hem een ‘hele zwakke en ineffectieve leider’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Daarnaast beklaagt hij zich over de Republikeinse steun in het algemeen. Hij prijst zijn Democratische tegenstanders, omdat die ‘altijd hebben bewezen veel loyaler naar elkaar toe te zijn dan de Republikeinen’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Reince Priebus, voorzitter van het Republikeinse Nationaal Comité, liet maandag weten nog wel achter Trump te staan. Ook steunt het partijapparaat de kandidaat nog altijd, ondanks herhaaldelijk protest van binnen de partij.

Uit een nieuwe peiling van Wall Street Journal en NBC blijkt dat de Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton nu een voorsprong heeft op Trump van meer dan 11 punten. In september stond ze nog maar 6 punten voor

.