buitenland

Wonder nodig om vrede tussen Oekraïne en Rusland te bereiken

20 oktober 2016

Vrede tussen Oekraïne en Rusland lijkt iets dichterbij te komen. In Berlijn had woensdagavond een vredesbespreking plaats tussen de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, de Russische president Vladimir Poetin en de Oekraïense president Petro Porosjenko.

Het was meer dan een jaar geleden, dat de vier leiders voor het laatst samenkwamen. In februari 2015 werd in de Wit-Russische hoofdstad het Minsk-akkoord ondertekend. Die overeenkomst leverde een staakt-het-vuren op tussen (Oekraïense) regeringstroepen en pro-Russische rebellen.

De Russische annexatie van de Krim in 2014 geldt als aanleiding voor het aanhoudende conflict tussen Oekraïne en Rusland. De Europese Unie stelde naar aanleiding daarvan sancties in tegen Rusland.

Geen wonderen verwacht

Grote gevechten zijn er sinds het ondertekenen van het Minsk-akkoord niet meer geweest, maar een groot gedeelte van de gemaakte afspraken is nog niet nagekomen. Gevolg daarvan is dat de regering in Kiev geen controle heeft over de oostelijke grens met Rusland, waar de pro-Russische separatisten de macht in handen hebben.

Bondskanselier Merkel gaf voor aanvang van het werkdiner al aan dat zij ook bij deze ontmoeting ‘geen wonderen verwachtte’. Dat bleek – na vijf uur vergaderen – een vooruitziende blik. ‘Ook vandaag is geen wonder verricht, het zal nog een karwei worden om vrede te bewerkstelligen,’ zei Merkel na afloop.

Een nieuw vredesplan: Roadmap

De Duitse regeringsleider stelde tijdens de vredesbespreking een nieuw vredesplan voor Oost-Oekraïne voor: een ‘Roadmap’. Een van de meest vitale onderdelen van dit nieuwe plan is het uitbreiden van het aantal gebieden waar (Oekraïense) regeringstroepen en pro-Russische rebellen ver van elkaar vandaan blijven.

1705468-1Wat spraken de regeringsleiders af in het Minsk-akkoord?

Een doorbraak kende de bespreking dan ook wel. Rusland en Oekraïne spraken af dat zowel de Oekraïense troepen, als de Russische separatisten zich terugtrekken uit de steden Donetsk en Loegansk. Dat biedt de mogelijkheid humanitaire hulp te sturen naar de conflictgebieden. Sinds 2014 zijn bij de strijd zo’n 10.000 mensen omgekomen.

Russische bombardementen in Syrië

Tijdens de korte top werd ook – zonder Porosjenko – gesproken over het optreden van het Russische leger in Syrië. Vooral Merkel haalde na afloop hard uit naar de steun van Poetin en Rusland aan het regime van president Bashar Al-Assad.

‘In Aleppo voert Rusland bombardementen uit op hulpeloze mensen, artsen en ziekenhuizen,’ zei de Duitse bondskanselier. ‘Wat in Aleppo gebeurt, zijn oorlogsmisdaden,’ voegde Hollande toe. ‘De eerste eis is dat Rusland stopt met de bombardementen.’

Donderdagochtend meldden Syrische autoriteiten dat een staakt-het-vuren in Aleppo is afgesproken, gesteund door Rusland. Dat biedt inwoners de mogelijkheid de belegde stad te verlaten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.