buitenland

Tsjetsjeense asielzoekers in vizier bij Duitse anti-terreuractie

25 oktober 2016

Door heel Duitsland zijn dinsdag anti-terreuracties aan de gang. De Duitse politie viel op diverse plekken in het land huizen binnen op zoek naar aanwijzingen voor een terreurcomplot.

Twaalf woningen en een asielzoekerscentrum zijn inmiddels doorzocht. De invallen waren in Thüringen, Hamburg, Noord-Rijnland-Westfalen, Saksen en Beieren.

28-jarige Tsjetsjeen spil in complot?

Volgens Duitse media heeft justitie veertien vermoedelijke moslimterroristen in het vizier – elf mannen en drie vrouwen – allen van Tsjetsjeense afkomst en met de Russische nationaliteit. Het gaat om asielzoekers tussen 21 en 31 jaar. De focus van de grote antiterreuroperatie ligt op een 28-jarige man uit Tsjetsjenië, die zich zou hebben willen aansluiten bij terreurorganisatie Islamitische Staat (IS).

Er zou geen concreet gevaar zijn voor een aanslag op korte termijn, wel zou er terreur worden voorbereid. Er is vooral een verdenking dat een of meerdere Tsjetsjenen terrorisme financieren. Volgens lokale media in deelstaat Thüringen is bij een huiszoeking mogelijk springstof gevonden. Er is niemand opgepakt.

Verhit debat over Merkels migratiebeleid

Duitsland werd deze zomer getroffen door diverse aanslagen. In Würzberg viel een 17-jarige asielzoeker treinpassagiers aan met bijl, waarbij hij er vier verwondde. In Ansbach blies een Syriër zichzelf op voor de toegangspoort van een muziekfestival. Alleen de terrorist kwam om het leven.

De aanvallen leidden in Duitsland opnieuw tot een verhit debat over het controversieel migratiebeleid van bondskanselier Angela Merkel.  Naar aanleiding van de terreur – en aanslagen elders in Europa als in Nice, Brussel en Parijs presenteerde de Duitse regering een EU-breed plan om het jihadistische geweld aan te pakken.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.