buitenland

Zo wil Duitse minister EU beschermen na week van terreur

10 augustus 2016Leestijd: 2 minuten

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière wil Europa-breed een reeks extra veiligheidsmaatregelen. Het lijkt erop dat hij klaar is met de terreur die de Europese Unie sinds januari vorig jaar in zijn greep houdt.

De Maizière wil onder meer extra politieagenten en videobewaking op straat, en wil hij criminele migranten sneller kunnen uitzetten. Een drastische beperking van de immigratie is daarbij een van de hoofdelementen, schrijft Die Welt.

Reactie op terreurweek

Hij heeft een concept van zijn plan ingediend bij de EU. Het plan is een reactie op de week van geweld die Duitsland vorige maand moest doormaken, waarbij onder meer een 17-jarige Pakistaanse migranten mensen met een bijl aanviel in een trein bij Würzburg en een Syrische migrant zichzelf opblies in Ansbach.

Hoewel bij die laatste aanslag geen doden vielen behalve de terrorist zelf, zijn er in juli 18 mensen  om het leven gekomen door de aanslagen en tientallen gewond geraakt.

Opmerkelijk is dat De Maizière als binnenlandminister met een plan voor de gehele EU komt. Zo wil hij bijvoorbeeld een nieuwe post instellen bij de Europese Commissie die speciaal gericht is op ‘illegale migratie, mensensmokkel en repatriëring’.

Dubbele nationaliteit & boerkaverbod

In het plan staat dat verder dat er tot 2020 onder 15.000 extra politieagenten in binnen- en buitenland moeten komen, en wil hij de financiering van moskeeën door extremistische organisaties verbieden. Daarnaast wil hij de dubbele  nationaliteit van Duitsers die zich aansluiten bij terreurgroepen makkelijker kunnen afpakken en blaast hij het voorstel voor een boerkaverbod nieuw leven in, iets wat al eerder door de rechtse Alternative für Deutschland (AfD) werd voorgesteld. Het is niet bekend wat de Duitse bondskanselier Angela Merkel van de plannen van De Maizière vindt.

Extra maatregelen die eerder in Duitsland werden getroffen waren onder meer een verhoogde bewaking bij vliegvelden en treinstations en willekeurige controles in grensgebieden.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.